Без хірургічного втручання 42% малят з уродженими кардіопороками вмирають у дитячому віці
Науково-практичний медичний Центр дитячої кардіології й кардіохірургії в Києві можна порівняти з космічним центром. Щоправда, тут не запускають великі кораблі, які борознять простори Всесвіту. Тут щороку запускають більш як 1500 маленьких «полум’яних моторчиків» і відкривають дорогу до щасливого й здорового дитинства малятам, які народилися з різними серцевими патологіями, часто не сумісними з життям.
П’ятимісячний Артемко із Сумської області й піврічний Ярославчик із Хмельниччини (на знімку разом з мамами), коли підростуть, навряд чи гратимуться в одній пісочниці. Але зараз вони — друзі по палаті в Центрі дитячої кардіології й кардіохірургії. Артем більшу частину життя провів у лікарні. Йому вже зробили операцію на серці. Зараз у хлопчика і його мами реабілітаційний період. Налаштовані оптимістично.
Нормально битися серцю Ярослава не дає недуга магістральних судин. Хлопчикові вже двічі робили зондування («розвідку» стану серцево-судинної системи), попереду в нього — дві операції...
Центр дитячої кардіології й кардіохірургії консультує, оперує, реабілітує дітей з усієї країни, ближнього й далекого зарубіжжя. Для українських маленьких пацієнтів допомога в Центрі безкоштовна. Тут працюють високопрофесійні медичні кадри, впроваджуються нові методики лікування й медичні технології, підтримується активне співробітництво із закордонними колегами. Зокрема, з Дитячим госпіталем Сіетла (США): українські й американські лікарі роблять спільні операції, аналізують важкі випадки, діляться медичними ноу-хау й впроваджують їх на практиці.
Директор Центру дитячої кардіології й кардіохірургії Ілля Ємець відзначає важливість пренатальної діагностики вагітних. Це дає змогу виявити патологію серця дитини ще в утробі матері й провести своєчасне лікування або операцію. Хірургічні втручання проводять уже в перші години життя дитини з використанням штучного кровообігу. А для цього в Центрі застосовують пуповинну кров. Це інноваційний підхід до проблеми, відзначають американські колеги, і дуже перспективний у кардіохірургії вроджених пороків серця.
...На операційному столі Данилко. Пацієнтові 26 днів від народження. Хірурги борються за життя дитини. Заплакана мама, насилу стримуючи емоції, розповідає історію хвороби малюка.
Народжувати другу дитину жителька Броварів Київської області Олена поїхала до батьків у Херсон. Пологи пройшли нормально. Сказали, що малюк здоровенький, і на третій день Олена з сином були вже вдома. А за кілька днів хлопчик почав задихатися, синіти... Данилка обстежили в місцевій дитячій лікарні. Ставили різні діагнози: пологова травма, сепсис, пневмонія,....
— Якось мимохіть промайнуло припущення про порок серця. Але цю версію відкинули. Сина лікували сильними препаратами. Підірвали імунітет, посадили печінку... Згодом зрозуміли, що «серцевий» діагноз — єдино правильний. Але в період «припущень» кардіолог у лікарні була у відпустці, і перевірити його ніхто не зміг. Час втратили... Повернувшись, кардіолог вмить поставила діагноз: патологія аорти. Якби це зробили відразу, стан сина не був би таким важким. А так, дай Боже, щоб операція пройшла вдало, — витираючи сльози, каже мама.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Р. S. Коли верстався номер, нам стало відомо, що операція на серці Данилка закінчилася вдало. Дитина у реанімації.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
На знімку (зліва направо): віце-президент Дитячого шпиталю м. Сіетл Сенді Мельцер (США), міністр охорони здоров’я України Зиновій Митник, директор «Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» Ілля Ємець.