Ранкове засідання 23 вересня
Сесійне засідання розпочалося з оголошення на вимогу фракцій БЮТ та «НУ—НС» півгодинної перерви, під час якої відбулося засідання погоджувальної ради. По його завершенні представник БЮТ Андрій Кожем’якін зазначив, що під час погоджувальної ради опозиція вимагала зняти з розгляду питання про відкликання Сергія Терьохіна з посади голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики та загалом про ліквідацію цього комітету. А Руслан Князевич («НУ—НС») наголосив, що в Регламенті чітко записано — перелік комітетів може бути затверджено лише на першій сесії Верховної Ради України. Пропозицію про необхідність зняття з розгляду постанови, яка передбачала ліквідацію митного комітету, підтримав також Валентин Матвєєв (КПУ), аргументуючи тим, що це питання не було розглянуто на засіданні Регламентного комітету.
Урешті-решт, 249 народних депутатів висловилися за те, щоб вилучити з порядку денного проект постанови про ліквідацію Комітету Верховної Ради з питань митної податкової політики, проте розглянути кадрові питання. Після цього народний депутат Олександр Васильєв (Партія регіонів) запропонував ухвалити постанову про відкликання Сергія Терьохіна (БЮТ) з посади голови Комітету з питань податкової та митної політики та призначити на цю посаду Віталія Хомутинніка (Партія регіонів). Цю пропозицію він аргументував тим, що у зв’язку з конфронтацією з боку голови комітету практично не можна зібрати повний його склад. Однак Сергій Сас (БЮТ) зауважив, що в такому разі потрібно чітко зазначити, скільки засідань не відбулося та з якої причини. Бо якщо не було кворуму, то в чому тут провина голови комітету?
Після цього слово було надано С. Терьохіну, котрий, оцінюючи внесену постанову, сказав: «Давно пора! Для кого давно пора? Для тих людей, які не хочуть існування такого елементу парламентської демократії, як комітети. Але хіба ми не розуміємо, чому це робиться? Надійшов другий варіант Податкового кодексу, оскільки перший було відхилено, в тому числі і за моєї активної участі. Тому сьогодні потрібен повний «одобрямс», але всім зрозуміло, що за мого керівництва комітетом цього не буде». Крім того, він наголосив, що «не можна ухвалити до кінця року Податковий кодекс, не порушуючи регламентних процедур, тому його й відкликають, щоб «протягнути» те, що не може бути ухвалено парламентом за здорового глузду». А що стосується власне роботи комітету за його керівництва, то С. Терьохін повідомив, що було проведено 66 засідань, та що тільки один парламентський комітет провів їх більше, причому практично завжди був кворум.
Після обговорення за постанову про відкликання Сергія Терьохіна з посади голови Комітету з питань податкової та митної політики та за обрання В. Хомутинніка проголосували 253 народні депутати. Крім того, головою Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації було обрано Андрія Шевченка (БЮТ). Його кандидатуру підтримали 373 народні депутати.
Верховна Рада 321 голосом ухвалила постанову «Про урочисте засідання з нагоди 60-ї річниці з дня підписання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та інші заходи з відзначення в Україні цієї події». Натомість для ухвалення постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Зовнішня політика України: здобутки, реалії та перспективи» не набралося потрібної кількості голосів.
Затим народні депутати внесли зміни до закону про держбюджет на 2010 рік, які передбачають виділення 7,4 мільярда гривень на придбання у державну власність додаткової емісії акцій НАК «Нафтогаз України». Ще один ухвалений в цілому закон про внесення змін до держбюджету 2010 року передбачає виділення Центрвиборчкому 8,53 мільйона гривень, які буде спрямовано на проведення місцевих виборів. Також у цілому ухвалено закони про внесення змін до Кримінального кодексу (стосовно посилення відповідальності за злочини проти дітей) та про внесення змін до деяких законодавчих актів (стосовно строків виплати заробітної плати).
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Валерія Харліма.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.