Ми вже повідомляли про конгрес ІІХФ у Словенії, на якому було прийнято низку знакових для світового хокею рішень.
У новому форматі
Хоча ІІХФ і має репутацію консервативної організації, однак час і серйозний тиск комерційних структур змусили їй піти на суттєві поступки. Головне рішення, затверджене в Словенії, — зміна формату чемпіонату світу з 2012 року. Ініціаторами новацій стали Швеція й Фінляндія, які спільно проведуть турніри 2012 і 2013 років. Від формули, що набридла за десять років, — чемпіонат із двома груповими етапами — вирішили відмовитися. Принаймні на два роки. Замінить її схема, за якої 16 учасників відразу поділять відповідно до рейтингу ІІХФ на дві групи. По чотири кращих команди виходять до чвертьфіналу, а останні у групах вибувають до дивізіону рангом нижче.
При цьому з командами з іншої групи можна буде зустрітися не раніше півфіналу. Зроблено це для того, щоб не заважати самим збірним готуватися до вирішальних матчів, а їхнім уболівальникам — не сушити голову над тим, як швидко переїхати й розміститися в іншій країні. Одна група команд — учасниць ЧС базуватиметься у Швеції, друга — у Фінляндії. Подібна схема застосовувалася на чемпіонаті світу 2008 року в Канаді, коли турнір проводився у двох містах, розташованих на чималій відстані один від одного, — Квебеку та Галифаксі, сполучення між якими здійснювалося тільки за допомогою авіаперельотів.
Збільшення кількості матчів на турнірах 2012 і 2013 років (команди-фіналісти, наприклад, проведуть по десять ігор) з 56 до 64 не повинне позначитися в гірший бік на відвідуваності. Адже залишаться в минулому зовсім марні зустрічі, у яких розігрувалися місця з 5-го по 8-е. Комерційний та глядацький інтерес до тих матчів був мінімальний.
Ідея від президента
Стосовно ідеї президента ІІХФ Рене Фазеля, котрий запропонував турнір Олімпіади в Сочі провести на ковзанках фінського розміру, які на два метри вужчі за європейський стандарт (28 проти 30), то вона здатна привести до хокейної революції в Старому Світі. Однак жодного рішення з цього приводу у Словенії не ухвалили. До згаданої теми головні мужі світового хокею збираються повернутися на наступному конгресі ІІХФ, навесні наступного року, під час чемпіонату світу в Словаччині (Братислава, Кошице).
Отже, чого, власне, домагається пан Фазель, пропонуючи зменшити розміри майданчиків? Як відомо, на Олімпіадах, що проходили на європейських коробках протягом останніх 30 років, збірні Канади та США не вигравали. Більше того, найчастіше вони взагалі залишалися без медалей. Однак навряд чи президент світової федерації зараз виступає в ролі  адвоката НХЛ. У голові він, напевно, тримає величезний комерційний успіх хокейного турніру у Ванкувері, що проходив на канадських коробках. У своїх виступах після закінченні Ігор-2010 Фазель на цьому не раз наголошував. Хоча успіх турнірів залежить у першу чергу від наявності зоряних виконавців. І розміри майданчиків, либонь, справа другорядна.
Європейська солідарність
Допомогти в появі зірок здатне ще одне важливе рішення, озвучене на конгресі. Ідеться про ініціативу, підтриману всіма провідними європейськими державами, про обмеження від’їзду юніорів до канадських і американських ліг. Плюс до цього запровадження вікового ліміту: гравцеві, котрий зібрався за океан, має виповнитися 18 років...
Усупереч твердженням
Нагадаємо, що в Словенії за активної підтримки ІІХФ та її президента Рене Фазеля Україні надали право провести чемпіонат світу-2011 серед юніорів (U-18) у другому дивізіоні. Змагання прийматиме Донецьк з 27 березня по 2 квітня.
А ще раніше нашу країну назвали господаркою чемпіонату світу-2011 серед дорослих у першому дивізіоні (група В). Турнір відбудеться в Києві 17—23 квітня. Ми, звичайно, сподіваємося, що наша команда здобуде право повернутися до елітного дивізіону. Але поки що в її таборі панують тиша і спокій. Навіть тренера вона не має. Адже з білоруським фахівцем Михайлом Захаровим ФХУ контракт не продовжила. Та «святе місце», всупереч відомому твердженню, поки що порожнє. Але ж до старту київського турніру залишилося не так уже й багато часу...