Новий вид бізнесу став популярним у Тернополі: купити овочі у супермаркеті і перепродати на «п’ятачку» біля дому. Торгують помідорами, баклажанами, перцем... Різниця в ціні істотна: 30—40 і навіть 50 відсотків. Деякі супермаркети, як за радянських часів, почали запроваджувати обмеження: відпускають в одні руки певну кількість товару. Але підприємливих бабусь це не зупиняє: мобілізують на закупи всю родину — і ящик-другий південних овочів гуртом таки вивозять на «п’ятачок». «За день у такий спосіб можна і до ста гривень вторгувати», — похвалилася знайома жіночка.

Ті, хто рахує кожну копійку, нині скуповуються в супермаркетах, а не на ринку, як було ще зовсім недавно. У деяких торгових центрах можна дешевше купити не лише овочі, а й кавуни, дині, персики, крупи, олію, макаронні вироби. Скажімо, на кілограмі гречки різниця в ціні на ринку і в магазині — дві гривні. Люди уважніше почали стежити за акціями. Влітку орієнтир у цінах давала одна з місцевих газет, кореспонденти якої мали завдання об’їхати кілька магазинів і купити однаковий товар. Ціни публікували, тож читачі могли зорієнтуватися, що, де і почім. Проте останнім часом такої інформації немає. Можливо, тому, що з початку вересня цінники почали переписувати мало не щодня. Вже у серпні, за даними Держкомстату, ціни в Україні зросли в середньому на 1,2 відсотка, на Тернопіллі — на 1,9. Разом з Чернігівщиною та Черкащиною наша область посіла третю позицію зі зростання цін. І це за найнижчої в державі середньомісячної зарплати! Заробітчани, які влітку навідувалися до родичів, дивувалися: ціни на продукти зрівнялися з європейськими, а зарплати в кілька разів менші. Навіть ті, хто планував повернутися додому, знову вирушають за кордон. Там хоч і криза, але виживати легше.
Щоправда, місцева влада почала організовувати ярмарки, де за цінами виробника можна купити м’ясо, рибу, борошно, крупи, молокопродукти, ковбасні вироби, цукор, мед, овочі та фрукти. Наприклад, днями торгували із 166 машин у чотирьох точках Тернополя. Ціни на ярмарках на 10—15 відсотків нижчі, ніж у роздрібній торгівлі та на ринку. Голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк запевнив, що такі ярмарки відбуватимуться впродовж осені, тож люди зможуть зробити припаси на зиму. А торгувати аграрній області є чим. Зокрема, достатньо гречки і цукру, ціни на які стрибають.
На звичайних базарах продавці не встигають переписувати цінники. Скажімо, буквально за день молочна продукція і картопля здорожчали на 15—20 відсотків. Прогнозується, що ціни на них і надалі підвищуватимуться. Поголів’я корів у селянських господарствах постійно скорочується, а цього року ще й із кормами сутужно: спочатку затяжні дощі, потім спека. Через негоду не вродила картопля, тому й на неї ціни зростатимуть. Щоб частково замінити «золоту бульбу» більш дешевими продуктами, люди намагаються вчасно запастися крупами та макаронними виробами.