Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» вивчив якість восьми марок «Російського» сиру вітчизняного виробництва. Спочатку фахівці оцінили маркування й упаковку продукту, потім доправили його до лабораторії.

Зауважень до зовнішнього вигляду сиру було небагато. Експерти звернули увагу на те, що харчові добавки, використані під час його виготовлення, більшість виробників зазначають «не за формою» — без відповідного індексу Е. А деякі умільці навіщось заклеюють необхідну для покупця інформацію додатковою етикеткою.
У лабораторії сири перевірили на наявність кишкової палички, антибіотиків і не властивих молочному продукту жирів. На диво експертів, цього разу всі сири виявилися справжніми — без слідів дешевої рослинної сировини. Причому виправилися навіть ті виробники, що раніше «проштрафилися». Рік тому під час такого само дослідження в «Російському» сирі однієї з популярних марок було виявлено майже 50 відсотків немолочного жиру. Тепер виробники перестали «гнати фальсифікат»: їхній сир на 100 відсотків складається зі справжньої молочної сировини.
З огляду на мікробіологію, всі вісім зразків виявилися бездоганними: принаймні кишкову паличку не виявили в жодному із них. Шукали в сирі й антибіотики — ознаки використання неякісної сировини. Але, на щастя, не знайшли.
Загалом, любителям «Російського» можна не боятися за своє здоров’я. От тільки його смакові якості навряд чи задовольнять вимогливу публіку.
Для дегустації продукту залучили фахівців, здатних оцінити найтонші відтінки сирного смаку й аромату. Як з’ясувалося, продукт з однаковою назвою від різних виробників надто вже відрізняється за цими параметрами.
«Російський» сир має бути ніжним, пластичним або злегка щільним, рівномірного світло-жовтого або жовтого кольору. Смак — трохи кислуватий, без сторонніх домішок. Такий продукт не може мати слабковираженого, кислого, затхлого або гіркого присмаку.
Професійні дегустатори не лише пробували сир «на зуб», а й оцінювали консистенцію, малюнок і колір так званого сирного тіста. У результаті забракували одразу три зразки — «Коляду», «Пирятин» і «Тульчинку», оскільки вони мали нетипові для «Російського» сиру смак і запах.
За підсумками випробувань у «відмінники» вийшов «Російський» сир марок «Шостка» і «Бабусин сир». Загальні оцінки «добре» у продуктів «Звенигора», «Росі» і «Славія». Три зразки — «Коляда», «Пирятин» і «Тульчинка» — одержали оцінку «погано», повідомляє сайт test. org. ua.