25 вересня в Києві на Контрактовій площі відбудеться ярмарок «Органічний дивограй». Демонстрацію овочів і фруктів, пластівців, борошна, м’ясних та молочних продуктів від виробників сертифікованої органічної продукції з восьми областей країни влаштовують асоціація виробників органічної продукції «БІОЛан Україна» та Торговий Дім «Органік Ера» в партнерстві зі Швейцарським аграрним інститутом SHL та Швейцарською агенцією розвитку і співробітництва.
— Наша мета — показати, що таку продукцію вже можна придбати і в Україні, — розповів на прес-конференції голова правління Асоціації Василь Пиндус. — До речі, у столиці такий ярмарок влаштовують уперше.
Відвідувачів частуватимуть стравами з органічних продуктів, найменших прихильників стилю «органік» запросять пограти разом із гуртом «Цвітень» та послухати казки від Сашка Лірника. Музично-розважальне тло забезпечать фольклорні гурти.
Мода на здорову їжу (вирощену без пестицидів і синтетичних добрив і перероблену без застосування ГМО, консервантів та іншої «хімії») прийшла в Україну не так давно. «Нині в Києві органічні продукти можна купити в небагатьох спеціалізованих магазинах, а також у відділах мережевих супермаркетів», — каже директор Торгового дому «Органік Ера» Олена Березовська. Проте мало хто з покупців уявляє, чим вони відрізняються від звичайних, окрім вищої ціни. Остаточно заплутала споживачів поява великої кількості продуктів з додатками «БІО» та «ЕКО» в назві, які насправді не мають нічого спільного з органічною продукцією! Овочі-фрукти з присадибних ділянок та фермерських господарств теж не завжди викликають довіру.
— Якщо бабуся на базарі має органічний вигляд, це ще не означає, що продукти в неї теж органічні, — впевнена телеведуча Даша Малахова, яка на ярмарку проводитиме кулінарний майстер-клас для дітей. — Органічні продукти ростуть повільніше, тому мають менше води, більше смаку та аромату.
Таке виробництво вимагає більше коштів, тож поки що в Україні є справою окремих ентузіастів. Популяризації органічного землеробства сприяють проекти міжнародної технічної допомоги. «Сьогодні ми підтримуємо два такі проекти, — розповідає заступник директора Швейцарського бюро співробітництва Віктор Шуткевич. — З наступного року почнеться нова чотирирічна програма співпраці з урядом України, яка передбачає переважно розвиток напряму сертифікації органічної продукції».