Десять років тому зник наш колега Георгій Гонгадзе, засновник інтернет-видання «Українська правда»
«Справа Георгія Гонгадзе» — довгограюча платівка. На ній заробляли і продовжують заробляти політичні дивіденди. Чого вартий виступ заступника глави адміністрації Президента Ганни Герман у передачі на телеканалі «Україна» минулої п’ятниці! Склалося враження, що нова влада не зацікавлена у встановленні істини. І не тільки через те, що в ній не брали участі працівники Генеральної прокуратури. У студії був присутній екс-Генпрокурор народний депутат Святослав Піскун, до якого могло виникнути чимало запитань. Тим паче він вважає себе мало не головною діючою особою, яка зрушила з місця слідство у цій справі. Але залишимо на їхній совісті те, що і вони продовжують пливти за течією. Наше завдання — все-таки розібратися в перипетіях тих подій, які відбувалися у 1999—2000 роках.
Побачите нового Президента
Такий був лейтмотив інавгураційної промови Леоніда Кучми, обраного повторно на посаду Президента України. Він окреслив коло завдань, доволі амбітних для молодої держави. Як розповів автору цих рядків знайомий, який у ті часи очолював одну з обласних держадміністрацій, на зустрічі з ними в перші дні після виборів Президент заговорив про реформи, про які нині говорить і Віктор Янукович.
Багатьох політиків здивував і вибір кандидатури на посаду прем’єра — голови Національного банку Віктора Ющенка. Проте, як стверджували в ті дні у високих владних коридорах, мова йшла про можливий дефолт України. Саме тому вибір і ліг на добре знаного за кордоном головного банкіра країни.
Проте це були лише квіточки. Іще одне амбітне завдання постало перед адміністрацією глави держави — усунути від впливу на політичні та економічні рішення так званих олігархів. Проте команда Леоніда Кучми не до кінця прорахувала свої та їхні можливості. Особливо зважаючи на амбіції деяких політиків. У грудні 1999 року в одному з видань з посиланням на інформаційне агентство була розміщена публікація, в якій доволі аргументовано стверджувалося, що боротьбу з корупцією Леонід Кучма розпочне з олігарха С., який водночас займався і політикою. Вибухова хвиля викликала резонанс серед багатьох впливових людей країни.
Водночас Міністерство внутрішніх справ розпочало перевірку, чи законним шляхом нажив свої статки інший доволі багатий і впливовий політик. Назвемо його В.
Кілька ударів по корупційних схемах завдав і уряд. 30 грудня 1999 року, як стверджує тодішній державний секретар Кабміну Віктор Лисицький держава відмовилася надавати податкові пільги окремо взятим підприємствам і заборонила бартер у стосунках підприємств і держбюджету. Невдовзі уряд скасував 258 постанов своїх попередників. Чималих збитків зазнали не лише українські, а й російські компанії. «Ти думаєш, що Віктор Ющенко не узгоджував свої кроки з Леонідом Кучмою?» — запитав автора уже згадуваний тодішній голова однієї з облдержадміністрацій. Зрозуміло, після цього невдоволення в середовищі олігархів наростало прямо пропорційно втратам.
«Оксамитова» революція в парламенті
Після вступу на посаду Леонід Кучма, розуміючи, що для реформ потрібна стабільна більшість, яка підтримала б непопулярні кроки глави держави й уряду, дав добро на зміну керівництва Верховної Ради. Про це він сказав ще перед першим туром президентських виборів на «прямій телефонній лінії» в газеті «Факты»: «І якщо під час першого свого голосування після президентських виборів ця більшість не проявить себе, то я наступного дня запропоную розпустити такий парламент. А щоб такого не сталося, з парламентською більшістю необхідно підписати відповідну угоду, а механізм її реалізації закріпити в Конституції. Тоді Верховна Рада зможе формувати уряд, здатний відповідати за ситуацію в країні. При цьому я не боюся, що втрачу частину повноважень. Ми надто багато витрачаємо часу на з’ясування відносин між законодавчою і виконавчою гілками влади».
Ті парламентські партії, які на виборах підтримували переможця, вирішили зіграти на випередження й розпочали зміну керівництва парламенту, розраховуючи отримати певний зиск. Тим паче дехто з них виклав кругленьку суму в передвиборний фонд глави держави — діяли три штаби, в кожного з яких було своє фінансування.
Але зміна керівництва парламенту не допомогла. Уряд, як ми писали вище, продовжував наступ на олігархів, які звикли пастися з бюджетної годівниці. Не дивно, що серед більшості, як і серед лівих, наростало невдоволення. І не тільки урядом, а й главою держави.
А після того, як пройшов всеукраїнський референдум (фатальна помилка Леоніда Кучми) стало зрозуміло: якщо імплементувати його результати в Основний Закон, то фактично у народних депутатів не буде важелів впливу не те, що на адміністрацію Президента, а й на уряд. Отже, підґрунтя для формування команди змовників було підготовлено.
«Операція «Наступник»
Реалізації планів сприяло і те, що в найближчому оточенні Леоніда Кучми дехто вже розглядав свою кандидатуру як майбутнього наступника. На це надихала російська ситуація. Нагадаю: на початку вересня 1999 року Борис Єльцин призначив прем’єром директора Федеральної служби безпеки Володимира Путіна, а 1 січня 2000-го у зверненні до народу повідомив, що добровільно йде з посади Президента РФ, а всі повноваження передає прем’єру.
Не дивно, що дехто з українських політиків моделював схожу ситуацію і для нашої країни. Для цього потрібно було небагато — посісти вельми бажане крісло на вулиці Грушевського. Адже за Конституцією 1996 року повноваження глави держави переходили в разі смерті Президента чи неможливості виконувати обов’язки за станом здоров’я також до Прем’єр-міністра.
На те, що «Операція «Наступник» готувалася в Україні вказує кілька доказів. По-перше, публікація в одній із московських газет на початку 2000 року статті про українського путіненка, а ще чутки про вкрай поганий стан здоров’я Леоніда Кучми, які баражували не тільки у столиці, а й у глибокій периферії.
Окрім того, як ми писали в першій публікації «Теорії змови», протистояння Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки перейшло в майже гарячу фазу. Водночас робилося все для дискредитації силових структур. Отож змовникам завадити ніхто не міг. Свої люди були не тільки довкола Президента, а й у парламенті, уряді, в середовищі засобів масової інформації. Їх можна було використати в будь-який час, втемну або з дозованою кількістю інформації. Забігаючи наперед, зауважу: не виключаю, що дуже багато людей, які засвітилися як в оточенні Георгія Гонгадзе, так і довкола виїзду Миколи Мельниченка за межі України, а ще під час отримання ним візи на в’їзд до Сполучених Штатів Америки, так чи інакше свого часу були пов’язані зі спецслужбою — Комітетом державної безпеки СРСР.
Залишалося вибрати цапа-відбувайла, а ще — агнця на заклання, який повинен був стати символом боротьби за розвиток демократії і свободи слова в Україні.
Неліричний відступ
Хоча зауважу: актора на роль цапа-відбувайла обрали завчасно. Тим паче громадська думка для цього готувалася  ще в часи Радянського Союзу. Міліція вважалася корумпованою, пов’язаною з організованою злочинністю. Варто лише згадати знаний фільм кінця вісімдесятих режисера, родом із Донецька, Юрія Карри «Злодії в законі». (У цьому немає нічого дивного. Леонід Брежнєв, ураховуючи досвід свого попередника Микити Хрущова, протиставив міліцію кадебістам. Однак після того, як головою КДБ став Юрій Андропов, шальки терезів схилилися на користь спецслужби. Тим паче в міліції не було навичок ні розробляти, ні реалізовувати спеціальні операції. Чого не скажеш про СБУ, яка успішно, завдяки своїм агентам у політичній еліті країни на початку дев’яностих років, зберегла кадровий потенціал КДБ. Понад те, автор не виключає, що розквіту організованої злочинності на теренах колишнього Радянського Союзу також сприяв Комітет державної безпеки СРСР, який зберіг свій вплив у суспільстві й досі.)
Причина одна — на відміну від країн колишнього соціалістичного табору Україна дозволила на початку 1991 року вивезти досьє на основних агентів КДБ до Москви і не провела люстрації, зокрема працівників колишнього КДБ. Особливо тих, які залишилися працювати в СБУ. Імовірно, що і на генералітет, який залишився у спадок СБУ, Москва також мала вплив. Але все це лише здогадки. Нікому з тих, хто, як вони стверджують, формував спеціальну службу для незалежної України, після подій 2000 року, довіряти не можна. Хоча автор і визнає, що, можливо, він і надто категоричний у своїх не висновках — швидше, припущеннях).
Хоча Леонід Кучма днями, коментуючи звинувачення, висунуті на адресу колишнього міліцейського генерала Олексія Пукача, сказав, що це була спецоперація іноземних спецслужб і у нього є дані, що в акціях протесту, які розпочалися наприкінці 2000 року, брали участь агенти ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США. — В.К.).
Водночас варто звернути увагу і на публікацію інтернет-видання «Украина криминальная», яку ми вже згадували у своїх публікаціях. Ще 22 травня 2002 року у статті «Активні заходи»: інформаційно-психологічний вплив» писалося: «Президент доводив, що все це провокація західних спецслужб. Опозиція, що «замовник» Гонгадзе — Кучма. Битви могло і не бути, якби не відставний майор президентської охорони Микола Мельниченко, який викинув на суд громадськості касети із «прослушкою» Леоніда Кучми. На одній із них Кучма каже фразу, яка згодом заледве не привела його до відставки. За гуркотом суто кримінального скандалу відбувалася суто конкретна боротьба за право на приватизацію магістральних трубопроводів України. Боролися за це право Вашингтон і Москва. Перший спирався на уряд Ющенка—Тимошенко. Друга простягнула руку допомоги Кучмі в найтяжчий момент, коли Президент був на межі поразки. У підсумку, дякуючи цій підтримці, Кучма переміг, а Москві пообіцяли заповітне право на участь у приватизації газотранспортної системи України. Відставний майор Мельниченко пробував переконати всіх, що «писав» він Кучму протягом декількох місяців на звичайний диктофон. Люди, хоч трішки знайомі з правилами охорони Президента, знають, що це неможливо. Кабінет Президента декілька разів на день перевіряється стосовно прослуховування. Тож знімати інформацію могли лише на віддалі і з допомогою дуже складної операції. (Читайте про це у публікації «Касетна» бомба з фальшивою начинкою», «Голос України», травень 2010 року. — В.К.). Одинак на таку операцію не здатний. Зате вона повністю під силу і американським, і російським спецслужбам».
Проте, зауважу, без участі українських працівників спецслужб — чи колишніх, чи діючих — іноземні розвідки спрацювати на території країни не змогли б ніколи. Відтак напрошується висновок: якщо мозковий центр був за межами України, то основні розробники операції перебували тут, усередині країни.
Квітневі тези
Спецоперація ввійшла в завершальну фазу 1 квітня 2000 року. Саме в цей день у «всесвітній павутині» вперше з’явилася «Українська правда». На гроші бізнесмена, який під час президентської кампанії у 1999 році співпрацював з одним із кандидатів на високу посаду.
У квітні того року один із тележурналістів (якого його однокурсники підозрювали у співпраці із співробітниками КДБ, про що один із них сказав в інтерв’ю відомому виданню) згадав у розмові з Леонідом Кучмою прізвище Георгія Гонгадзе.
Ось так замовники натиснули на зведений курок револьвера, сигналізуючи про те, що всі дійові особи з’явилися на сцені і дійство розпочинається. Дійство, в якому мав бути кривавим не фінал, а кульмінація. Фінал мав засвідчити перемогу добра над злом, перемогу демократії і свободи слова. На лаві підсудних мали опинитися ті, хто уособлював собою тоталітарний режим, хто нищив демократію і свободу слова, хто під прикриттям всеукраїнського референдуму хотів довічно узурпувати владу, хто не зупинився навіть перед вбивством журналіста, який не злякався і вів боротьбу з корумпованим режимом. А переможця мали зустріти радісні аплодисменти на вході до будинку на Банковій.
Довгограюча платівка
Однак у схемі проведення операції виявився ганж і все пішло шкереберть. Збій стався після виходу на майданчик «касетної плівки». Чи то фахівці виявилися нездарами, чи то хтось із них свідомо напартачив. Не тільки фахівці засумнівалися в автентичності голосів, а — треба такому бути — журналіст Олексій Степура знайшов дату початку монтування плівки — 18 вересня 2000 року. Саме в той день, коли невідомий зателефонував до посольства Грузії і сказав: йому відомо, що до викрадення Георгія Гонгадзе причетні міністр Юрій Кравченко, народний депутат Олександр Волков і кримінальний авторитет «Кисіль».
А як усе починалося! На телеканалі ТРК «Ера», власник якої — син тодішнього голови СБУ Леоніда Деркача і яку транслює Перший Національний, показали передачу «Досьє» про кримінального авторитета Сєву Могілевича і між іншим показали знімок, на якому міністр Юрій Кравченко стояв на фоні народного депутата Олександра Волкова і його друга, кримінального авторитета «Кисіля» (до речі, про те, що Георгія Гонгадзе викрали працівники міліції і люди з банди «Кисіля» після свого арешту говорив на допитах і писав у листах лідер «банди перевертнів» Ігор Гончаров).
Проте операція щодо відставки Леоніда Кучми тривала. Не допомогла її зупинити навіть, як її прозвали у народі, «справа грибників». Нагадаю: 22 вересня, тобто через п’ять днів після зникнення Георгія Гонгадзе, прес-служба СБУ розповсюдила повідомлення про те, що група осіб «цілеспрямовано готувалася до повалення конституційного ладу в Україні». У повідомленні також вказувалося, що розпочалося формування бойових груп, змовники визначили перелік об’єктів для проведення диверсійно-терористичних актів. Далі цитувати не варто, бо й тоді це повідомлення викликало іронію і сарказм. Згодом з’ясувалося: навіть Президент Леонід Кучма знав про підготовку державного перевороту «грибниками» не більше журналістів, як він сказав сам. Але «Українська правда», яка надрукувала коментарі політиків до повідомлення прес-служби СБУ, подала ще й таку інформацію: «Вся інформація про акцію, що готується, сконцентрована в руках голови СБУ Леоніда Деркача, який не тільки не ділиться подробицями, а й навіть не вважає за потрібне повідомити про кількість затриманих осіб». І зрозуміло чому.
Я вже писав про те, що Леонід Деркач був би не проти посісти крісло прем’єра. Тим паче в листопаді 2000 року, про що автор писав ще 2005-го в серії публікацій «Справа Георгія Гонгадзе: жертви і виконавці», мала відбутися відставка Віктора Ющенка з посади керівника уряду. От для того, щоб зайняти його посаду Леоніду Деркачу й потрібна була «справа грибників». Як стався витік інформації із СБУ, напевно, з цього приводу службове розслідування не проводилося. Напевно, там вважали, що так відвертають увагу суспільства від зникнення Георгія Гонгадзе. Хоча той, хто хоч трохи знайомий із психологією як наукою, одразу зрозуміє фальш і лицемірство, з якими подавалася «справа грибників». Бо змовники, переконаний, знали про неї і використали її для того, щоб остаточно дискредитувати владу загалом і керівництво СБУ зокрема. І мети своєї вони досягли.
Згодом суспільство виявилося готове, щоб із розумінням зустріти інформацію і про «таращанський труп», і про «касетний скандал». Однак, як писалося вище, механізм дав збій. Леонід Кучма у відставку не подав. Віктор Ющенко разом із Головою Верховної Ради Іваном Плющем підписали лист трьох, в якому учасників акції «Україна без Кучми!» обізвали «фашистами». А сил на вирішальний штурм Банкової не вистачило.
Контрольний постріл
У липні 2001 року було вбито генерального директора Слов’янської телекомпанії «ТОР» Ігоря Александрова. Слідчі спробували навісити цю справу на місцевого бомжа Вередюка, умовили взяти на себе вину за скоєний злочин. У нагороду пообіцяли старенькі «Жигулі». Однак суд виправдав Вередюка, якого невдовзі не стало. Офіційна причина — серцева недостатність. Проте, як з’ясувалося згодом, його отруїли. (Цікаво, що дехто вважає, що отруїли й лідера «банди перевертнів» Ігоря Гончарова, як сказав уже згадуваний у попередніх публікаціях Владислав Кошманов: «Помер він у п’ятницю, а вже в неділю без дозволу слідчих органів був спалений у крематорії, що не зовсім характерно для нашої правоохоронної системи»).
Але повернімося до особи Ігоря Александрова. Він був доволі відомий журналіст на Донеччині. Його передачі були гострі та аргументовані. Головні мішені виступів — корумпована місцева влада і міліція, які створювали «дах» для місцевих бандитів. Але ще один цікавий факт: на виборах 1999 року Ігор Александров був довіреною особою одного з кандидатів у Президенти.
Його смерть — контрольний постріл у систему влади, сформовану Леонідом Кучмою, яка душить демократію, свободу слова, убиває журналістів. Леонід Кучма поступово стає ізгоєм на міжнародній арені. Добила його авторитет у світі історія з «Кольчугою», яку, мовляв, продали режиму Саддама Хусейна. Водночас замовники остаточно спрямували думку громадськості, працівників ЗМІ, а відтак і слідства в потрібному для них напрямку і у такий спосіб остаточно відвели від себе підозри.
І хоча справа про вбивство Ігоря Александрова вважається розкритою (на лаву підсудних потрапили брати-підприємці Рибаки, яким винесли вирок за замовлення і організацію вбивства журналіста), дружина покійного колеги й досі вважає замовниками інших. Журналіст Володимир Бойко стверджував про причетність до загибелі Ігоря Александрова декого з нинішніх можновладців.
Власне, на цьому можна поставити, ні не крапку, а три, оскільки, як свідчать останні події, Генеральна прокуратура не вельми хоче шукати тих, хто замовляв і організовував убивство Георгія Гонгадзе. Бо, схоже, їхні агенти впливу були і в секретаріаті Віктора Ющенка, і в адміністрації Віктора Януковича, і в урядах Тимошенко і Азарова, продовжують засідати у парламенті, ведуть слідство у Генеральній прокуратурі, СБУ і МВС. Змовники, як павуки, сплели міцне павутиння. Саме тому і був потрібний мертвий Юрій Кравченко як замовник убивства нашого колеги. Але це — теорія. ТЕОРІЯ ЗМОВИ.
Після сказаного
Якщо аналізувати події, які відбуваються в Україні після того, як посаду Президента обійняв Віктор Янукович, тільки сліпий не побачить паралелей з тим, що відбувалося у 1999—2000 роках і відбувається нині. Своїми неоковирними чи, може, продуманими діями наближені особи відбирають частоти і ліцензії у телеканалів. Охорона кидає на підлогу журналістів, міліція будь-що прагне розігнати опозицію, поки що без побиття. Служба безпеки поширює інформацію про те, що готується замах на главу держави.
Відтак журналісти самоорганізовуються на захист свободи слова, опозиція лякає суспільство наступом авторитаризму. Особливо під акомпанемент розмов про скасування закону про внесення змін до Конституції 2004 року та формування дієздатної вертикалі влади, яка впливала б і на місцеве самоврядування. Невже Віктору Януковичу і його команді не терпиться наступити на ті самі граблі, на які у 1999 році наступив Леонід Кучма. Особливо з огляду на те, що люди, які брали участь у змові проти нього, продовжують посідати високі крісла, продовжують маніпулювати і правоохоронними органами, і громадською думкою.
Тим паче, що перша жертва уже нібито є, хоча дехто продовжує стверджувати, що він живий. Маю на увазі нашого колегу, редактора харківської газети «Новий стиль» Володимира Климентьєва, який 11 серпня цього року вийшов з дому і зник. Його зникнення, до речі, також пов’язують з професійною діяльністю, стверджують, що прибрали непокірного журналіста працівники правоохоронних органів, неправедні діяння яких розкривалися на сторінках газети.
На ситуацію, що складається, уже звернули увагу і колеги. 6 липня цього року Георгій Бурсов на сайті УНІАН виклав своє бачення майбутнього розвитку подій. Він підозрює, що Президентом Віктором Януковичем оточення пробує маніпулювати для того, щоб кинути у братні «обійми», як свого часу кинули Леоніда Кучму. Не дивно, що постає запитання: чого очікувати далі? Нового Георгія Гонгадзе і акції «Україна без Януковича»?
 Хроніка непевного часу
«Теорія змови» — результат тривалого аналітичного дослідження подій в Україні останнього десятиліття, роздумів над причинами тих чи інших процесів і спроба віднайти першоджерело того, що відбувалося і може відбутися.
Якщо розглядати кожний резонансний епізод окремо, то складається враження їхньої розрізненості, невмотивованості.
Однак уже спроба хронологічного розташування одразу наштовхує на думку, що якась невидима диригентська рука вміло маніпулює ситуацією. Кожний зможе пригадати, як ніби за помахом палички у суспільстві через засоби масової інформації то збурювалися, то раптом вщухали пристрасті навколо чергового вбивства, зникнення, викрадення...
Ще цікавіше спостерігати, як одна і та сама резонансна подія то зникає з порядку денного, то з’являється, але вже зовсім під іншим кутом зору.
Це особливо яскраво помітно під час вивчення «справи Гонгадзе» і «плівок Мельниченка». За тих чи інших обставин удар, спроба компрометації, спрямовувалися проти різних людей. Ставало очевидно, що метою дій, насправді, розкриття цих справ не є, а досягається нібито політичний, моральний тиск на окремих людей. У залежності від їхньої активності, позиції, положення у суспільному житті. А також перспектив вийти на певну владну вершину. Майже завжди не мало значення, хто це міг бути: президент, глава парламенту, прем’єр чи якийсь міністр.
Складалося враження, що хтось намагається усунути конкурентів з шахової дошки політичної боротьби.
Вище вжито слово «нібито». Не випадково. Попередній висновок має місце, але не є головною метою стратегів підкилимної метушні. Так можна думати, коли вважати, що «диригент» сидить в Україні. Насправді все складніше.
Якщо поглянути на перебування нашої країни в системі міжнародних координат, то стає зрозумілим, що сильна, самостійна, стабільна Україна нікому не потрібна: ні на Сході, ні на Заході, ні на Півночі, ні на Півдні.
Зморена міжусобною, внутрішньою боротьбою держава є дуже легкою здобиччю та досягненням чиїхось інтересів.
Якщо підійти до проблеми з цього боку, то стане ясно, що всі фігуранти справ (гучних і не дуже) не є головною ціллю, а лише засобом для дестабілізації ситуації в Україні.
Останні події лише підтверджують це. Протягом кількох місяців ми не чули про справу «Гонгадзе» і «Мельниченка». Навпаки, в країні та за кордоном заговорили про стабілізацію внутрішньополітичної ситуації, на міжнародній арені почали серйозно сприймати українські позиції, зав’язалися діалоги на багатьох напрямках.
Раптом знову на порядку денному реалізація «справи Гонгадзе», а оскільки остання дещо набила оскомину, тут же створюється новий центр напруження в Харкові. Ініціаторам і провідникам цих ідей байдужі долі конкретних людей. Перед ними глобальне завдання — Україна.
Тепер, здається, настав час і є можливості, якщо не покінчити з цією вакханалією, то принаймні міцно вдарити по руках. Тоді процес стабілізації держави Україна справді набуде незворотних рис.
25 березня 1999 року — загадкова загибель у дорожньо-транспортній пригоді народного депутата, лідера Народного Руху України, багатолітнього в’язня сумління В’ячеслава Чорновола.
24 серпня 1999 року — підписання угоди про утворення «канівської четвірки».
2 жовтня 1999 року — вибух у Кривому Розі під час зустрічі виборців з кандидатом у Президенти Наталією Вітренко, постраждало 49 осіб, одна людина загинула.
30 листопада 1999 року — вступ на посаду Президента України Леоніда Кучми.
22 грудня 1999 року — Верховна Рада затвердила на посаді глави Кабінету Міністрів Віктора Ющенка.
1 квітня 2000 року — перший випуск Георгієм Гонгадзе «Української правди».
7 червня 2000 року — переказ в «Українській правді» статті в московській «Независимой газете» «Наш український Путін».
11 липня 2000 року — на «Українській правді» з’явилася публікація «Полювання на Гонгадзе?»
14 липня 2000 року — Георгій Гонгадзе оприлюднює відкритий лист Генеральному прокурору України Михайлу Потебеньку, в якому йдеться про стеження за ним невідомими на автомобілях.
5 вересня 2000 року — «Українська правда» передруковує із сайту FLB за їхньою згодою статтю «Все про Волкова» та повідомлення про те, що народні депутати Григорій Омельченко і Анатолій Єрмак пропонують розпочати процедуру імпічменту проти Президента Леоніда Кучми.
9 вересня 2000 року — голова СБУ Леонід Деркач повідомив про затримання осіб, які готували терористичний акт проти Президента в Ялті під час зустрічі глав СНД.
12 вересня 2000 року — Леонід Деркач уточнив: йшлося про замах на життя Володимира Путіна.
16 вересня 2000 року — розмова у прямому ефірі глави адміністрації Президента Володимира Литвина і Першого заступника Голови Верховної Ради Віктора Медведчука. Публікація в російській газеті «Время новостей» статті про те, що за спробою оголосити імпічмент Леоніду Кучмі стоять Суркіс, Медведчук і Марчук.
17 вересня 2000 року — на «Українській правді» з’являється текст: «Георгій Гонгадзе зник! Ми сподіваємося на краще».
18 вересня 2000 року — дзвінок у посольство Грузії про те, що за зникненням Георгія Гонгадзе стоять міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, народний депутат Олександр Волков і кримінальний авторитет Кисіль. Водночас Президент Леонід Кучма висловив занепокоєння  долею Гонгадзе і дав вказівку силовикам розшукати журналіста.
20 вересня 2000 року — розпочинається акція «Знайдіть журналіста».
22 вересня 2000 року — повідомлення прес-служби СБУ про те, що жителями кількох областей, зокрема Чернігівської, в Україні готувався державний переворот.
6 жовтня 2000 року — звіт міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і голови СБУ Леоніда Деркача у Верховній Раді про хід розшуку Георгія Гонгадзе. У Вашингтоні склав присягу новопризначений Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Карлос Паскуале.
1 листопада 2000 року — понад 50 українських журналістів вручили Надзвичайному і Повноважному Послу США Карлосу Паскуале лист, у якому попросили зайняти активну позицію у справі Георгія Гонгадзе.
15 листопада 2000 року — у Таращі журналісти за прикрасами і характерними пораненнями нібито опізнали тіло Георгія Гонгадзе, знайдене 2 листопада у лісі неподалік від містечка.
16 листопада 2000 року — заступник міністра внутрішніх справ Микола Джига у Верховній Раді заявив, що «таращанське тіло» не може належати Георгію Гонгадзе, але потрібно тиждень, щоб це встановити.
28 листопада 2000 року — лідер соціалістів, народний депутат Олександр Мороз оприлюднив у Верховній Раді запис, на якому нібито голоси Кучми, Кравченка та інших вирішують, що робити з Георгієм Гонгадзе.
30 листопада 2000 року — Генеральний прокурор Михайло Потебенько допитав Президента України Леоніда Кучму, главу АП Володимира Литвина і міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка у справі про зникнення Георгія Гонгадзе.
8 грудня 2000 року — у Бориспільському аеропорту митники і працівники СБУ обшукали народних депутатів Сергія Головатого, Віктора Шишкіна і Олександра Жира, які поверталися з-за кордону і везли відеозаписи розмови з колишнім працівником Державного управління охорони, який нібито записував розмови у кабінеті Президента України Леоніда Кучми.
11 грудня 2000 року — телеканал ІCTV оприлюднив інтерв’ю народних депутатів з майором Миколою Мельниченком.
12 грудня 2000 року — звіт Генерального прокурора Михайла Потебенька, міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і глави СБУ Леоніда Деркача у Верховній Раді.
15 грудня 2000 року — акція протесту «Три місяці без правди».
20 грудня 2000 року — початок акції «Україна без Кучми!»
5 січня 2001 року — Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти Миколи Мельниченка за незаконне прослуховування кабінету Президента України. Цього самого дня Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти віце-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко за порушення закону під час керівництва корпорацією «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), якій протежував екс-прем’єр Павло Лазаренко.
19 січня 2001 року — Президент України Леонід Кучма відправив у відставку Юлію Тимошенко з посади віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу.
10 лютого 2001 року — Президент України Леонід Кучма відправив у відставку голову Служби безпеки Леоніда Деркача.
13 лютого 2001 року — Юлію Тимошенко заарештовано за рішенням Генеральної прокуратури. Того самого дня із зверненням до українського народу виступили Президент Леонід Кучма, Голова Верховної Ради Іван Плющ та Прем’єр-міністр Віктор Ющенко.
22 лютого 2001 року — Верховна Рада не змогла відправити у відставку Генерального прокурора України Михайла Потебенька.
9 березня 2001 року — сутички учасників акції «Україна без Кучми!» з міліцією біля пам’ятника Тарасу Шевченку в парку біля Національного університету в Києві та на вулиці Лютеранській біля будинку адміністрації Президента України. Понад 100 учасників сутичок заарештовані, у тому числі лідер УНА—УНСО Андрій Шкіль, який у 2002 році стане народним депутатом від виборчого списку БЮТ.
26 березня 2001 року — Президент України Леонід Кучма звільнив з посади міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і призначив на цю посаду Юрія Смірнова.
14 квітня 2001 року — США надали політичний притулок автору «касетного скандалу» майору Миколі Мельниченку.
24 квітня 2001 року — ОБСЄ присудив премію за журналістську діяльність і демократію Георгію Гонгадзе. Від’їзд Мирослави Гонгадзе з дітьми до Сполучених Штатів Америки.
21 травня 2001 року — Президент Російської Федерації Володимир Путін призначив Надзвичайним і Повноважним Послом РФ в Україні Віктора Черномирдіна.
14 червня 2001 року — винесено вирок підозрюваним в організації вибуху в Кривому Розі під час зустрічі кандидата у Президенти Наталії Вітренко з виборцями.
11 липня 2001 року — помер побитий невідомими директор Слов’янської телекомпанії «ТОР» Ігор Александров.
24 липня 2001 року — візит в Україну радника Президента США з питань національної безпеки Кандолізи Райс.
11 вересня 2001 року — терористи літаками знищили у Нью-Йорку Міжнародний торговельний центр. Розпочав роботу саміт Україна—ЄС.
4 жовтня 2001 року — зазнав катастрофи літак Ту-154, який летів за маршрутом Тель-Авів — Новосибірськ, збитий нібито ракетою українських військовиків.
7 жовтня 2001 року — початок війни США і Великої Британії з рухом «Талібан» в Афганістані.
20 березня 2003 року — початок війни США з Іраком.
Квітень 2003 року — Микола Мельниченко заявив, що у нього є запис, у якому йдеться про те, що Україна продала РЛС «Кольчуга» Іракові й що ця система може знаходити навіть літаки-невидимки.
5 вересня 2004 року — отруєння кандидата у Президенти Віктора Ющенка.
31 жовтня — 21 листопада 2004 року — перший і другий тур президентських виборів в Україні.
22 листопада 2004 року — початок «помаранчевої революції».
26 грудня 2004 року — третій тур президентських виборів в Україні.
Січень 2009 року — Микола Мельниченко в інтерв’ю радіо «Свобода» заявив, що на запису «від 10 травня 2000 року є місце, де вони говорять про Гонгадзе, і також є розмова Кучми з Ющенком».
17 січня — 7 лютого 2010 року — перший і другий тур президентських виборів в Україні.
16 травня 2010 року — започатковано громадський рух «Стоп цензура!»
11 червня 2010 року — газета «Сегодня» з посиланням на джерела інформації в адміністрації Президента повідомляє, що на Президента Віктора Януковича готувався замах.
11 серпня 2010 року — зник харківський журналіст Володимир Климентьєв.