У Шабелянському лісі, що на Вінниччині, відновлено п’ять фронтових землянок. У них створено музей партизанської слави. У роки війни тут базувалася друга Українська партизанська бригада. Прізвища партизанів викарбувано на меморіальних плитах, встановлених поруч з монументом на великій галявині.
Учора тут відбулося обласне свято партизанської слави. За словами головного режисера-постановника свята, заслуженого працівника культури України Миколи Романова, головним завданням було залучення молоді до усіх заходів. На таку пропозицію активно відгукнулися студенти Іллінецького аграрного коледжу та учні шкіл райцентру. Разом із викладачами вони брали участь у відтворенні подій часів війни. Допомагали їм у цьому учасники художньої самодіяльності районного Будинку культури. Реквізитом забезпечила дирекція Вінницького обласного муздрамтеатру імені Садовського.
Загалом до участі у заходах задіяно більше ста молодих людей. На трьох автомобілях, обладнаних лозунгами часів минулої війни, вони проїхали перед глядачами, серед яких були колишні партизани, фронтовики, учасники бойових дій. Перевдягнені у форму радянських солдатів і офіцерів, актори відтворили картини бою. Глядачі побачили фрагменти проводів чоловіків на війну. Група жінок із сільськогосподарським знаряддям в руках нагадала про те, як важко довелося трудитися на полях і фермах без чоловічих рук. Лунали фронтові пісні. На імпровізованій сцені із солдатськими танцями виступили артисти танцювального ансамблю «Крила України» Повітряних сил ЗС України.
— Про те, що ми зуміли вдало відтворити театралізованими засобами більшість фрагментів часів лихоліття минулої війни, свідчили захоплені відгуки і щирі оплески учасників свята, — каже Микола Романов.
Сімнадцять колишніх партизанів-підпільників з нагоди Дня партизанської слави запросили на зустріч із студентами Вінницького кооперативного інституту.
— Найкращий урок історії — живе спілкування з ветеранами, — каже ректор інституту, депутат Вінницької міськради Анатолій Драбовський.