Пам’ятаєте: «Туди не ходи — сюди ходи!»? Не забули: «Нормальні герої завжди ідуть в обхід»?..
Краще б я купив ту нещасну меддовідку для проходження техогляду своєї автобабусі. Ні, напоумив мене диявол піти «туди», в медсанчастину, що на Петрівці. Віддав перевагу чесному, але, як з’ясувалося, абсурдному шляху. Пройшов всі кола пекла, пардон, лікарські кабінети важко і не без моралі.
До речі, хто сказав, що медицина не в змозі заробляти й виживає на підніжному, винуватий, бюджетному кормі? Ого-го як може.
...У цій установі тисячі законослухняних киян піддаються, як машини, оглядам, щоб одержати довідку, яка підтверджує гарне здоров’я водія, мисливця, працівника прилавка та харчоблока. Тут усе свідчить про те, що пацієнт для медицини, а не навпаки. Кілька днів мене переконували, що довідка потрібна мені, а не персоналу.
...Психіатр, перевіривши документи, що посвідчують особу, запитала, чи не паморочиться голова від успіхів, чи міцним сном сплю, чи немає скарг на душевні болі. Одержавши скупі відповіді на делікатні запитання, мила лікарка як нагороду виписала квитанцію на оплату: 63 гривні 36 копійок.
Одержувач платежу, психоневрологічний диспансер №3, треба думати, потихеньку обростає «жирком» і за отримувані кошти від тих, кого оглядають, істотно зміцнює здоров’я хворих.
Як, утім, і якийсь УММЦАН Мінохорони здоров’я вкупі з ТОВ «Центр лабораторних послуг». Вони свої послуги (аналіз крові, очікування прийому лікаря і бланк наркологічного огляду) оцінили в 95,76 гривні.
До слова, про лікаря. Нарколог почала прийом о 9.45, а не о 9.00. Дюжину пацієнтів, котрі нервово її очікували, вона, мабуть, сприйняла за хворих, які все пробачають, тому навіть не вибачилася за запізнення...
Можна було б забути горе-нарколога, якби медогляд на ньому закінчився. Одержання жаданих сертифікатів від нарколога і психіатра — ще не кінець ходінням кабінетами. Але, на радість незаможним, послуги вузьких фахівців (хірург, терапевт, невропатолог, ЛОР, окуліст, плюс ЕКГ і рентген) виявилися дешевші, «лише» 85 гривень.
Замість коментарю
За даними Департаменту ДАІ МВС, в Україні зареєстровано 9,2 млн. транспортних засобів. Неважко підрахувати (9,2 млн. х (63,36 + 95,76 + 85 грн.), скільки від медоглядів мають... Хто? Читайте вище.
А ще треба було здати деякі «інгредієнти» на аналіз. І скрізь черги, і не в кожному кабінеті тебе чекали з посмішками й розкритими обіймами.
Одне слово, за день-два комісію не пройдеш. Утім, багатьом вона й не потрібна. Скажімо, тим, хто страждає на певні захворювання, довідка «не світить».
Перелік таких недуг, якщо медицина справді для людей, вважаю, обов’язково має розміщуватися на видних місцях. А так погано поінформовані претенденти на довідку оплачують усі послуги й, скажімо, на прийомі в останнього фахівця раптом довідуються, що з їхніми болячками водити машину не можна. Прикро, однак, і втратно.
Але кого це хвилює в ТОВ або УММЦАН? Адже гроші викачано...