— вважає начальник головного управління МВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор Русин
Віктор Русин народився 1962 р. у м. Свалява. 1983 р. розпочинав міліціонером патрульно-постової служби, дільничним інспектором; а вже 1990-го — оперуповноважений карного розшуку в Ізюмському міськрайвідділі на Харківщині. 1993-го закінчив Українську академію внутрішніх справ. Працював оперуповноваженим і старшим оперуповноваженим з особливо важливих справ закарпатського УБОЗу, начальником Ужгородського міського УБОЗу. З 1999 р. — начальник (з обслуговування Закарпатської області) відділу із боротьби з міжнародними організованими злочинними угрупованнями у прикордонних областях та в Криму УБОЗ МВС України. З 2001 р. — заступник начальника відділу управління ГУБОЗ МВС України. Потім очолював службу карного розшуку на Закарпатті, а 2003-го — перший заступник начальника облуправління МВС. 2005 р. був звільнений із органів внутрішніх справ у зв’язку з виходом на пенсію.
22 березня 2010 р. призначений начальником УМВС у Закарпатській області.
Заслужений юрист України. Нагороджений багатьма міністерськими відзнаками.
— Вікторе Павловичу, підбито підсумки роботи за першу половину року. Як особисто Ви оцінюєте результати діяльності управління? Які тенденції намітилися?
— За перше півріччя оцінювати діяльність управління можна в два етапи: перший квартал і другий квартал — час, з якого мене призначено на цю посаду.
Проаналізувавши роботу міліції Закарпаття протягом останніх п’яти років, ми визначили основні напрями діяльності. Насамперед — це реєстрація всіх заяв і повідомлень, які надходять до міліції, і невідкладне ухвалення рішень.
Якщо відверто, то раніше рішення за фактами звернень громадян приймали неправильно, нехтували скаргою або людям просто надсилали відписки. Така тенденція тривала і протягом першого кварталу. У травні—червні ми вже вийшли на стабілізацію ситуації.
Нині всім зверненням громадян даємо правову оцінку. І майже в третині випадків є підстави для порушення кримінальних справ.
— Хотів би повернутися до тієї атмосфери професійної вимогливості й накреслення нових напрямів, які були оприлюднені під час робочої наради міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова з керівним складом міліції Закарпаття. Зокрема, запам’яталася така фраза: «Жодна заява громадянина не має залишатися поза увагою. Важчого гріха, ніж нереагування на звернення людини, в міліції немає».
— Тут навіть питань виникати не може — жодна заява не має залишатися поза розглядом. За всі порушення відповідає як керівник, так і безпосередній виконавець.
Перевіряючи реагування на заяви громадян і реальне розкриття злочинів, провели низку інспекцій міськрайвідділів. Виявлено ряд порушень. За підсумками перевірок 71-го працівника притягнуто до дисциплінарної відповідальності, кілька керівників міськрайвідділів і два заступники начальника УВС одержали догани...
— Чи можете з упевненістю сказати, що кожен злочинець обов’язково буде покараний за скоєне на території області?
— Першочергове у нашій роботі — розкриття резонансних злочинів: убивств, зґвалтувань, пограбувань, розбійних нападів...
Удвічі збільшилася кількість реєстрації крадіжок майна різних форм власності та з квартир. Але якщо торік за такий період (із 547 було розкрито 341 злочин) відсоток розкриття крадіжок становив 64,5, то цього року — 68 відсотків (розкрито 812 із 1397 зареєстрованих). Щодо квартирних пограбувань: торік розкрили 68 відсотків, а цього року вже — 73. Це кримінальні справи, які було спрямовано до суду і за якими прийнято рішення. Водночас штат слідчих і карного розшуку та інших служб не змінився: не зменшився і не зріс. Співробітників змусили працювати, і вони розкривають злочини. Зараз їх повністю переорієнтовано на виявлення посівів опіумного маку, коноплі на присадибних ділянках, реєстрацію хуліганства, насилля в сім’ї, побиття дітей, адекватне рішення і реєстрацію всіх заяв громадян. Навіть таких: «посварилися — через тиждень помирилися».
Я негативно оцінив за перше півріччя роботу Управління із боротьби з організованою злочинністю: п’ятьох осіб звільнив з посад в управлінні, оскільки вони недостойні там працювати, і півтора десятка одержали догани.
На певних напрямах роботи ми побачили очевидні недоліки. Я помітив, що ніхто ніколи не чіпав керівників структур обласної і районних держадміністрацій, голів міських, селищних і сільських рад, а вони, роздаючи земельні ділянки, не соромляться хабарі брати... У нас є деякі напрацювання і, впевнений, за підсумками роботи трьох кварталів результати роботи скажуть самі про себе...
І я відповідально заявляю: на всій території Закарпаття буде покараний кожен, хто скоює злочин.
— Знаю, що останнім часом посилено профілактику правопорушень...
— Ми надаємо цьому великого значення. Резонансні злочини в нас скоюють переважно приїжджі. Наприклад, розбійний напад на магазин в Ужгороді здійснила банда «гастролерів»; убивство в Боздоському парку неповнолітнього спровоковане також приїжджими... Наші колеги в Москві під час спільної операції затримали закарпатців, яких ми рік розшукували за вбивства в Міжгір’ї і Хусті. Дуже «цікава» банда. Коли справу буде доведено до кінця, про все детально поінформуємо.
Що стосується профілактики правопорушень у обласному центрі, в інших містах та районах, то однозначно ми посилили патрульно-постову службу. Якщо в Ужгороді на патрулювання виїжджали чотири машини, то зараз —12 автомобілів щодня плюс щовечора два екіпажі внутрішніх військ. Їхня діяльність спрямована на те, щоб громадяни, які відпочивають або святкують ювілеї, справляють весілля чи приймають гостей, відчували: вони захищені міліцією від різних хуліганських проявів. Нині серйозних порушень і немає, лише дрібні. Під час проведення з’їзду байкерів до Ужгорода було запрошено понад тисячу мотоциклістів з багатьох країн. Усе — вперше — відбулося тихо і спокійно. І тепер власники готелів та ресторанів хочуть переказати у фонд «Правопорядок» кошти за те, що міліція надзвичайно сумлінно попрацювала під час цього заходу.
— Ви відсторонили від посад кількох керівників, двом своїх заступникам «всипали» по догані, звільнили півдесятка убозівців, трьох районних начальників ДАІ, винесли догани майже сотні посадовців у погонах... Як далі розвивається сюжет у кадровій роботі?
— Так, я здійснив деякі зміни у кадровому складі. Зокрема, були призначені 11 нових начальників міськрайвідділів, чотири заступники начальника управління МВС, три начальники управлінь МВС, начальник ДАІ та два його заступники, три заступники керівника УБОЗу. Сьогодні всі призначені офіцери — з професійної точки зору — відповідають обійманим посадам. Хоча в мене є претензії до роботи окремих начальників райвідділів, але вони пообіцяли виправити ситуацію...
— Державтоінспекція, як видно кожному, посилила чергування — на автотрасах побільшало інспекторів, і вони вже не ховаються за кущі і не сидять у приватних авто на узбіччі, вибігаючи зненацька з жезлом — як це спостерігалося раніше...
— Наводимо порядок всюди. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 30 співробітників, півдесятка звільнено з органів ДАІ.
Крім того: вперше за п’ять років я зібрав увесь особовий склад ДАІ й кожному роз’яснив вимоги міністерства і мої особисті принципові засади. Усіх попереджено: хто не має бажання виконувати, я нікого не змушую, прошу рапорт на стіл. Не надійшло жодного. Отже, всі готові виконувати обов’язки в рамках законодавства.
— Наркотики... Боротьба з цим злом завжди на вістрі інтересу громадськості.
— Це справді є великою проблемою... Я на 60 відсотків оновив особовий склад відділу боротьби з нелегальним обігом наркотиків, змінив керівника, поставив конкретні завдання і перед УБОЗом, чого вимагають від нас і Президент України, і керівник МВС.
Головне завдання — виявляти канали поставки. У містах і районах начальники міліції зобов’язані контролювати місця масового відпочинку... Хоча на Закарпатті ця біда не така поширена, бо й менталітет людей трохи не той, і ситуація інша. Але це нещастя треба викорінювати.
До речі, для підсилення роботи в цьому напрямі я запросив двох працівників із Дніпропетровська. Ми наведемо порядок!..
— А що змінилося у тих місцях, де міліція надає послуги громадянам?
— Дав — і вона виконується — таку вказівку: ніде не повинно бути черг — ні у ВВІРі, ні в ДАІ, ні в паспортному столі. Я особисто підписую дозволи на носіння зброї... Всі послуги надаються вчасно...
Вів інтерв’ю Василь НИТКА.
Ужгород