Вечірнє засідання 21 вересня

Народні обранці розглянули два законопроекти щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності. Президентський законопроект, який доповів Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, передбачав звільнити від ліцензування 23 види господарської діяльності, яке не відповідає основним принципам державної політики у цій сфері. Альтернативний депутатський законопроект, який доповіла голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, також мав на меті скорочення переліку ліцензованих видів господарської діяльності й був майже ідентичний, але передбачав скоротити на п’ять видів ліцензій більше. Комітет рекомендував підтримати президентський проект. «В Україні майже 30 відсотків ліцензій не відповідають критеріям, — зауважила Н. Королевська. — Мета даних законопроектів — скоротити кількість ліцензій і дати підприємцям вільніше зітхнути, забравши можливості для корупції». За основу прийнято законопроект, поданий Президентом України.
На розсуд сесійного залу було винесено два проекти законів про внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо декларацій про майно і доходи). Автор першого законопроекту, народний депутат Михайло Чечетов зняв свій проект з розгляду, а проект Олександра Чорноволенка відхилено.
У першому читанні підтримано проект закону про недопущення обігу в Україні небезпечної продукції, поданий Президентом України. З трибуни знову доповідав Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. Цим законопроектом, зокрема, пропонується визначити терміни «безпечна продукція» та «небезпечна продукція, а також порядок доведення безпечності продукції та правила його застосування. Проектом також передбачається запровадити систему обліку звернень споживачів щодо захисту їх права на безпечність продукції, яка має бути легко доступною в мережі Інтернет та у відповідних органах ринкового нагляду та інших органах державної влади. Планується також зобов’язати виробників, у разі, коли їм стало відомо чи мало бути відомо, що їхня продукція є небезпечною для споживачів, негайно повідомляти про це відповідний орган ринкового нагляду та вжити заходи для гарантування безпечності такої продукції. Водночас під час обговорення деякі депутати стверджували, що цей законопроект «лобіює чиїсь інтереси», а тому потребує серйозного доопрацювання. Підтримали законопроект представники фракції Партії регіонів.
За основу також схвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність» (щодо обмежень для державних службовців). Ним пропонується уточнити положення щодо визначення відповідних служб, ведення реєстру дорадчих служб, підвищення кваліфікації дорадників та експертів-дорадників із відповідних питань тощо. Зокрема, сільськогосподарською дорадчою службою може бути структурний підрозділ аграрного навчального закладу чи науково-дослідної установи. У першому читанні прийнято проекти змін до деяких законодавчих актів України щодо статутного капіталу (щодо заміни поняття «статутний фонд»); до статті 61 Сімейного кодексу України (щодо об’єктів права спільної власності подружжя); до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання протиправному захопленню земельних ділянок), проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дотримання законодавства про заборону грального бізнесу в Україні.
Найгостріше обговорення викликав проект закону про внесення змін до Закону «Про соціальний захист дітей війни» (щодо надання пільг). За словами автора законопроекту, народного депутата від БЮТ Михайла Соколова, передбачалося запровадити 25-відсоткову скидку дітям війни на скраплений газ, якщо будинок має пічне опалення та твердим паливом. Профільний комітет підтримав цей законопроект, однак під час обговорення депутати наголошували на тому, що не виконуються і вже чинні закони щодо пільг для дітей війни в оплаті житлово-комунальних послуг. «Сьогодні знущаємося із дітей війни, бо з 1 січня 2006 року не забезпечуємо реалізацію виконання цього закону, — стверджував Сергій Гордієнко (КПУ). — Людей футболять у різні інстанції». Зрештою, парламентарії відхилили цей законопроект — «за» голосували лише фракції БЮТ, КПУ і частково «НУ—НС», регіонали не голосували.