Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання: «Економічні реформи: реальність та очікування українського бізнесу». Участь у них взяли народні депутати, члени Кабінету Міністрів, представники бізнесу.
Мета парламентських слухань — консолідувати думки, які репрезентує вітчизняний бізнес, економічне підприємництво, а також банківський і комерційний менеджмент — на цьому, відкриваючи засідання, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він висловив переконання, що за результатами заходу будуть ухвалені відповідні практичні рішення у вигляді законів і постанов Кабінету Міністрів. Адже без цього, переконаний він, неможливі кроки на шляху оздоровлення соціально-економічної ситуації в Україні.
У свою чергу, голова Комітету з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва (який виступив ініціатором слухань) Наталя Королевська зазначила, що заяви влади про бажання провести реформи виливаються у шокові реформи. Саме тому, вважає вона, бізнес має висловити свою позицію. Інакше будуть прийняті реформи, зручні для чиновників. «А жодна реформа, яку готували бюрократи, не була успішною», — зауважила вона. Н. Королевська переконана: без діалогу, без довіри держави до бізнесу і навпаки майбутнього не буде. За словами депутата, бізнес готовий вийти у легальне поле, але для цього потрібен взаємовигідний діалог. Тобто держава має створити умови, за яких у легальному секторі працювати буде вигідніше, ніж у тіні. Для цього, на думку Н. Королевської, необхідно втілити п’ять заходів. По-перше, запровадити табу на зустріч з представниками контролюючих органів новоствореного бізнесу протягом двох років. По-друге, запровадити податкову звітність раз на півроку. По-третє, скасувати планові перевірки. По-четверте, ліквідувати одіозні контролюючі органи, як, приміром, податкову поліцію. І насамкінець, знизити податкові ставки на 30 відсотків.
ПродовженнЯ Читайте в наступному номерІ газети.