За інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України, з початку цього року в країні отруїлися грибами більше 100 осіб, 13 із них померли. Тільки в столиці за останні 3 доби постраждало 7 осіб. Усі вони нині перебувають в реанімації. Грибний сезон в Києві у розпалі. І хоча офіційно дарами лісу торгувати заборонено, нині це мало кого зупиняє. Продають лісові гриби здебільшого на стихійних ринках. Незважаючи на регулярні рейди, купити там їх зовсім нескладно.
У Києві функціонує понад 100 нелегальних базарів. Найбільша їх кількість — у спальних районах та на виходах із метро. Як, наприклад, стихійний міні-ринок біля станції «Дарниця». Грибники тут з самого ранку «на роботі». Стоять вздовж тротуару рядами. На землі в кульках та корзинах лежать лисички, білі гриби та ін. Ціни різні: від 15 до 60 гривень за кілограм. Звісно, про жодні документи на цей товар і не йдеться. Купують люди гриби на свій страх і ризик.
— Навіщо цей дозвіл, якщо в мене 2 кошики грибів. Назбирала їх вздовж Житомирської траси, — пояснює продавщиця Олена Петрівна. — В своєму товарі я впевнена. Єдина проблема — правоохоронці. Але хлопці не лаються з нами, просто підходять і просять звільнити дорогу. Ми також їх розуміємо — це їхня робота.
Однак несподівано розмову з жінкою перервав вигук із натовпу: «Обережно, міліція!». На декілька хвилин ринок раптом пожвавився — «грибники» почали ховати сумки. Дехто з продавців навіть залишив своє місце. Однак невдовзі з’ясувалося, що тривога безпідставна. Вже згодом торгівля відновилася. Щоправда після цього говорити з кореспондентом «Голосу України» продавці відмовилися. Мовляв, йди собі і не чіпляйся.
На відсутність покупців грибники не скаржаться — люди добре купують їхній товар. Киянка Валентина переконує: дари лісу на цьому стихійному ринку цілком безпечні.
— По перше, я знаю, як мають виглядати справжні гриби. Купую їх тут вже не вперше, — зауважує жінка. — По-друге, я їх ретельно обробляю перед вживанням. Дуже шкода, що їх продають нелегально.
Однак з такою думкою незгодні в МОЗ. Мовляв, через спеку, яка стояла протягом липня-серпня, гриби можуть виявитися токсичними. Адже цього року вже зафіксовано випадки отруєння їстівними дарами лісу. Щоправда причиною токсичності їх у цих випадках були не погодні умови, а місце збору (поруч із трасами, хімічними комбінатами, промисловими підприємствами). На думку фахівців, нині можна вживати тільки магазинні гриби, тому що їх вирощують промисловим способом, створюють для них сприятливі умови, необхідний температурний режим і рівень вологості.
Лікар-токсиколог Олексій за 7 років своєї роботи не може пригадати жодного року, щоб обійшлося без пацієнтів, причиною отруєння яких були гриби. За його словами, практично жоден «грибний» сезон не обходиться без летальних випадків.
— При отруєнні вражаються печінка, нирки, кишківник, ЦНС, — пояснює «Голосу України» медик. — Перші ознаки отруєння можуть з’явитись вже через 30 хвилин. Основні прояви — біль у животі, нудота, діарея, зневоднення, пітливість, зниження артеріального тиску. Шанси на життя залежать від швидкості надання професійної допомоги.
Нині близько 80% українців хоч раз на тиждень, але купують продукти на стихійних базарах, кажуть у Товаристві захисту прав споживачів. Мовляв, попит породжує пропозицію, і міліцейські рейди у цих випадках безсилі. Лише усвідомлення небезпеки і відповідальність за здоров’я власне та своїх близьких може змінити нині ситуацію. 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.