Офіційна делегація Кам’янця-Подільського, що входила до складу урядової, повернулася з Міжнародної виставки ЕКСПО-2010, яка відбулась у Шанхаї. Ми вже розповідали, що на цій престижній виставці було представлено лише два українські міста: Київ і Кам’янець-Подільський. Тема цьогорічного ЕКСПО: «Від минулого до сучасності. Краще місто — краще життя». 

— Загалом у ЕКСПО взяли участь 198 країн, які представили найкращі інновації в галузі науки та техніки, містобудування, — говорить  заступник міського голови Олег Демчук. 

Часто ЕКСПО називають олімпійськими іграми технічних досягнень, у цьому кам’янчани пересвідчилися на власні очі. До кожного павільйону стояли черги, інколи по п’ять-шість тисяч відвідувачів: усім кортіло потрапити в майбутнє. Адже те, що показано на виставці, за кілька років втілюватимуть в повсякденне життя. Звісно, в багатих країнах, де є передова економіка. До прикладу, на ЕКСПО можна було побачити тротуар, який виробляє електроенергію, якщо по ньому рухаються люди. Вікна, що є сонячними батареями, пляшки з органіки, які розщеплюються в грунті і не засмічують навколишнє середовище, рентген-апарат, який дає змогу «бачити» усі кістки, наче на долоні... Одночасно на виставці перебувало 700 тисяч чоловік. Численні іноземці відвідали й український павільйон, надовго зупинялися й біля кам’янецького стенду. Більшої популяризації свого міста-заповідника кам’янчани досі ще не мали.

Перед гостями української експозиції виступали творчі колективи, серед яких і добре відомий у світі кам’янець-подільський танцювальний ансамбль «Апельсин» (керівник Алла Пащенко). Можна сказати, «Апельсин» був кістяком, своєрідним провідником кам’янець-подільської делегації. Саме завдяки його напрацьованим контактам місто змогло відрядити таку велику групу своїх представників до Китаю. «Апельсинчики» кілька років тому заприязнилися з японським бізнесменом Хома Саном, який профінансував цю поїздку. 

Чому японець так зацікавлений у співпраці зі стародавнім подільським містом? Кілька років перед тим він уже приймав «Апельсин» на своїй землі й організував запис двох кліпів у виконанні наших земляків на токійському національному телебаченні. Невдовзі в Кам’янці-Подільському має розпочатися будівництво танцювальної студії для згаданого колективу. Міська влада вже виділила під неї земельну ділянку. А фінансує проект Хома Сан. Японці хочуть збудувати усе за новітніми технологіями.

У Кам’янця-Подільського є китайське місто-партнер Сучжоу. Кам’янець першим у незалежній Україні підписав угоду про партнерство з китайцями. Щоправда, поки що ця співпраця не дуже розвинулася. Зате, схоже, сусідів випередить японське місто Ауморі, яке офіційно запросило кам’янець-подільську делегацію до себе. Подоляни скористалися нагодою і знов-таки за підтримки Хома Сана побували в Ауморі. Це місто на півночі Країни Вранішнього сонця живе досить заможно завдяки лише двом видам діяльності — вилову риби та вирощуванню й переробці яблук. 300 тисяч тонн яблук щороку продукують в Ауморі, 120 видів найрізноманітнішої продукції виробляють з них, одне яблуко в супермаркеті може коштувати до восьми доларів... А яблуням, які дають чудові врожаї, може бути й понад сто років. Дивина та й годі. Не дерева, а справжня золота курка для будь-якого бюджету.

Подоляни мали зустріч у парламенті міста з представниками бізнесових кіл. Хоча японці, як і китайці, не поспішають з обіцянками, довго аналізують переговори та пропозиції, але, за словами міського голови Анатолія Нестерука, котрий очолював нашу делегацію, ауморці вже за два місяці готові відвідати Поділля. Цікавилися вони характеристиками нашої землі, можливістю закласти тут свої сади за підтримки закордонних інвесторів. Обговорювали й питання налагодження контактів у сфері медицини. Фахівці з Ауморі вже співпрацюють з українським професором Козявкіним, котрий лікує ДЦП унікальним методом. Наразі спорудили для лікувального центру Козявкіна корпуси на Херсонщині (Рибальська стрілка). Кам’янчани зустрілися та познайомилися з професором, котрий якраз перебував у Японії. Може, і в цій сфері Кам’янець також знайде підтримку японців. Особливе зацікавлення виявляли господарі до виконання Україною позицій Кіотського протоколу щодо викидів СО2 в атмосферу. Коли дізналися, що Кам’янець у цьому напрямку вже працює і входить до європейської асоціації міст, були дуже задоволені.

Міський голова Анатолій Нестерук наголосив: громада стародавнього міста в усі часи славилася відкритістю для світу. Наразі у нього понад 20 міст-партнерів, а після ЕКСПО їх кількість, імовірно, ще зросте. Адже до стенду Кам’янця та його представників виявлено неабиякий інтерес. Неодноразово про місто розповідали провідні телеканали, Анатолій Нестерук та його колеги отримали чимало пропозицій. Місцева влада готова підтримати будь-якого інвестора чи то зі Сходу, чи із Заходу, котрий вирішить розвивати свій бізнес на території міста і створить тут нові робочі місця.

На знімку: «Можливо, такі «золоті» яблуні приживуться й на подільській землі», — кажуть міський голова Анатолій Нестерук та його заступник Олег Демчук японським колегам.

Фото з архіву делегації.