Сьогодні «Голос України» запроваджує нову рубрику. До цього нас спонукали саме ви, шановні читачі. Адже ми отримуємо багато дзвінків і листів із запитаннями щодо місцевих виборів. На наших сторінках ви знайдете відповіді на найактуальніші з них, зокрема: як стати кандидатом у місцеві депутати, хто має право голосувати, а хто ні, як здійснити волевиявлення за межами виборчої дільниці, що робити, якщо вашого прізвища немає у списку виборців, і як діяти, якщо ви стали свідком того чи іншого порушення. По роз’яснення ми звернулися до заступника голови Центральної виборчої комісії  Андрія Магери.

Право голосу на місцевих виборах мають

Громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад міст, районів, сіл, областей та яким на день виборів виповнилося 18 років.

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця є:

— паспорт громадянина України;

— тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб недавно прийнятих до громадянства України).

Не мають права голосу

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, що проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі. Не зможуть проголосувати й ті виборці, які з тих або тих причин не перебуватимуть 31 жовтня у тому населеному пункті, де вони зареєстровані. Адже законом встановлено лише один день для здійснення волевиявлення, а застосування відкріпних посвідчень не передбачено.

Після закриття виборчих дільниць невикористані бюлетені будуть погашені, тобто ніхто не зможе скористатися ними. Лише після цієї процедури члени виборчих комісій відкриють виборчі скриньки і здійснюватимуть підрахунок голосів виборців.

Голосування за межами виборчої дільниці (на дому)

Відповідно до законодавства, розрізняють дві категорії виборців, які не можуть проголосувати безпосередньо на виборчій дільниці: виборці, які не здатні постійно пересуватися самостійно, та виборці, які тимчасово не здатні пересуватися самостійно.

Дані про виборців, що не здатні постійно пересуватися самостійно, заносяться в окремий витяг, і дільнична виборча комісія забезпечує для них голосування за місцем перебування. Водночас законодавство передбачає можливість таким громадянам здійснити волевиявлення безпосередньо у приміщенні виборчої дільниці. Для цього особа, яка не здатна постійно пересуватися самостійно, до 16-ї години останньої п’ятниці перед днем голосування має подати до виборчої дільничної комісії відповідну заяву.

Громадянин, що не здатен тимчасово пересуватися самостійно, але хоче здійснити волевиявлення, має завчасно, до 12-ї години останньої суботи перед днем виборів, звернутися до виборчої дільничної комісії з власноруч підписаною відповідною заявою, де має обґрунтувати причину, через яку він не може прийти до дільниці, а також зазначити місце свого перебування. Закон не вимагає якихось додаткових документів (наприклад, від лікаря), але якщо такий документ буде додано, вага і мотиви такої заяви зростають. Заяву виборець може передати як особисто, так і через родичів або сусідів. У такому разі виборця виключають із загальних списків і включають до витягу для голосування на дому.

Записала Олена Горбунова.