Незалежний донецький журналіст Артем Фурманюк заявив про побиття співробітниками міліції. Інцидент стався на території Калінінського району Донецька. За словами журналіста, у нього та трьох його друзів пізно вночі виник конфлікт із сімома невідомими. «Вони поводилися дуже нахабно, а один із них періодично згадував про свої зв’язки в міліції та обіцяв влаштувати нам «веселе життя» у вигляді спілкування з його знайомими в погонах, — розповів Артем Фурманюк. — Як з’ясувалося, слова не були порожнім звуком. Співробітники міліції, які прибули за викликом, не назвавши себе і не розібравшись у ситуації, почали одягати на нас наручники».
Фурманюк почав заперечувати і, представившись журналістом, пообіцяв співробітникам міліції, що «бєспрєдєл» їм не минеться. «У відповідь стосовно нас застосували спецзаходи: газовий балончик та кийки, — розповідає він. — Нас били закутими, просто на місці пригоди. А після того, як усіх доставили до Калінінського райвідділу міліції, мене повторно побили просто у вестибюлі, біля віконця чергового, який спостерігав за процесом із погано прихованим задоволенням».
У розмові з кореспондентом «Голосу України» Артем Фурманюк висловив припущення щодо причин конфлікту: «Спочатку було схоже на побутову причину. Але тепер припускаю, що це могла бути провокація стосовно мене. Я спеціалізуюся на публікаціях про діяльність правоохоронних органів, у донецької міліції давно до мене є рахунки». Журналіст редагує інтернет-сайт PRO-TEST, який раніше публікував критичні матеріали про діяльність правоохоронних органів. Наступного дня після побиття потерпілий звернувся до лікарні та взяв медичний висновок щодо завданих травм. Лікарі встановили в пацієнта закритий перелом двох ребер, підозру на струс мозку, забиття, гематоми, подряпини м’яких тканин обличчя, голови, тупу травму лівого ока, ерозію роговиці ока, подряпини повік лівого ока тощо.
У міліції факт побиття затриманих спростовують категорично. За словами начальника Калінінського райвідділу Донецька Василя Горячева, все почалося із бійки на подвір’ї одного з будинків. На місце пригоди виїхали спочатку двоє співробітників державної служби охорони, а потім слідчо-оперативна група. Начальник райвідділу каже, що учасники конфлікту виявили непокору і намагалися зірвати шеврони з міліцейських мундирів. Тому правоохоронці застосували наручники, сльозогінний газ і прийоми рукопашного бою. «До райвідділу люди були доставлені вже з тілесними ушкодженнями. Як одна сторона конфлікту, так і друга. Спецзасоби застосовувалися відповідно до закону, — запевнив начальник Донецького міськвідділу міліції Віктор Дубовик. — Проводиться перевірка, буде дано оцінку і факту бійки, і факту непокори законним вимогам працівників міліції».
На брифінгу в обласному управлінні внутрішніх справ журналістам продемонстрували відеозапис опитування затриманих у райвідділі. У міліції стверджують, що не знали про те, що затримали журналіста. «Про те, що це журналіст, ми дізналися з Інтернету», — сказав Віктор Дубовик, який назвав конфлікт «п’яною бійкою».