Вітрильний спорт. Як і планувалося, минулих вихідних на акваторії Київського водосховища відбулася Віндмастер регата. Пропонуємо її результати.
Спортботи. 1. Melges 24 (Волошенюк Олексій). 2. Melges 24 (Орлов Юрій). 3. Melges 24 (Яно Андрій). «Зірковий». 1. Даценко Костянтин/Базурін Ілля. 2. Гурєєв Василь/Кушнір Віталій. 3. Хащина Денис/Мирчук Олександр. Бігботи. Дивізіон А. 1. «Еол» (капітан — Рудоміно Євген). 2. «Гамма 2» (Сидоренко Віктор). 3. MG (Колобов Василь). Дивізіон Б. 1. «Оdіn» (Зайченко Андрій). 2. R&B (Юшко Ігор). 3. «Мадонна» (Пшеголинський Олександр).
Присутність на регаті легендарного Валентина Манкіна, зрозуміло, надала їй ще більшої ваги. Ніколи не скажеш, що цьому жвавому, рухливому, спортивному, по молодечому підтягнутому, засмаглому чоловікові виповнилося 72 роки. Він аж ніяк не виглядає на свій вік, здається значно молодшим. А спілкуватися з триразовим олімпійським чемпіоном — людиною інтелігентною, м’якою, ерудованою — сама насолода.
— Я щороку у вересні приїжджаю до рідного міста з Італії, де працюю впродовж останніх двадцяти років, — розповідає Валентин Григорович кореспондентові «Голосу України». — І щоразу відчуваю величезне душевне піднесення. А спілкування з колегами, друзями і участь у регаті — це величезна радість і насолода.
— А що скажете про саму регату?
— Як на мене, ці змагання цікаві і перспективні. І, звичайно, дуже корисні. А включення до їхьої програми стартів яхт класу «Зірковий» і поготів надає події великої вагомості. Із задоволенням приїду сюди і наступного року. І, якщо запросять, неодмінно візьму участь у регаті щонайменше як консульант...
Своїми враження поділився також директор Віндмастер регати, майстер спорту міжнародного класу, учасник навколосвітніх перегонів Юрій Семенюк:
— У всіх класах сюрпризів не сталося, натомість ми стали свідками неабиякої щільності результатів. Скажімо, у суперечці спортботів екіпажі йшли очко в очко. Все вирішили останні перегони. Тут існує своя система підрахунків. Так от різниця між першими трьома місцями становила лише 0,25 очка. Така само різниця між першим і другим місцем у змаганнях «Зіркового».
— А як оцінюєте погодні умови?
— Могли бути кращими. Трохи підвів вітер. Точніше, відсутність його. А загалом — усе гаразд.
— Якими бачите змагання, що стартуватимуть навесні 2011 року?
— З кількістю у нас ніби все гаразд. Але прагнутимемо підвищити якісний бік. Так, на старти Віндмастер регати виходили знані вітчизняні майстри вітрильної справи. Дехто з них через наші змагання отримав додаткову можливість готуватися до різних регат, зокрема олімпійської. І це нас дуже тішить. Але ми матимемо ще більше задоволення, якщо наша регата отримає міжнародний статус. Повірте, ми неодмінно доб’ємося мети вже найближчим часом...