Ліквідацію ракетних комплексів «Скат», які мають деталі із золота і платини, почали у військовій частині А-1119, що дислокується в лісі під райцентром Калинівка, за двадцять кілометрів від Вінниці. Роботи виконують фахівці української корпорації «Співдружність», а контролюють — американці.
Двадцять представників однієї з корпорацій США, що тривалий час займається ліквідацією ядерної зброї, прибули до Калинівки. Вони є учасниками спільного українсько-американського проекту з ліквідації ракетних комплексів 8К-14. Приблизно 200 таких знаходяться у військовій частині А-1119. Хоча ракети вже вичерпали свій ресурс, вони ще можуть нести заряди. Ліквідовують їх на підставі меморандуму про взаєморозуміння між нашим Міноборони та департаментом США з допомоги в ліквідації та демілітаризації ракетних комплексів системи «Скат».
— Американці не приховують: вони побоюються, щоб ракети, бува, не продали кудись за кордон, — каже директор корпорації «Співдружність» Василь Мітішов. — Покупці знайдуться. Той же Іран активно працює над створенням ядерної зброї...
За словами заступника міністра оборони України Василя Омельянчука, проект «коштує» два мільйони доларів, тривалість робіт — приблизно півроку.
Ріжуть ракети механічним способом. Але не повністю. Далі їх відправлять на брухт. Але спершу вилучають дорогоцінні метали — деталі із золота і платини. Знищують навіть візки для доставки ракет.
Тим часом на арсеналі озброєнь у Калинівці залишається ще більше ста тисяч тонн боєприпасів. Утилізувати їх планують протягом чотирьох наступних років. Роботи стримує дефіцит коштів. Тому утилізація може затягнутися. Так, як це сталося з вивезенням меланжу, ракетного палива. Тисяча тонн зберігалося його в Калинівці. Приблизно 80 відсотків вивезли на утилізацію в Росію, решта 329 тонн ще й досі зберігається в ємностях поруч з арсеналом. Заступник міністра оборони Василь Омельянчик запевнив, що решту запасів меланжу вивезуть до кінця цього року. Паливо перероблятимуть на вітчизняних заводах. Нагадаємо, раніше військові зобов’язувалися очистити територію ще навесні нинішнього року, а землю передати місцевій громаді.
На знімку: ракети під Калинівкою ріжуть механічним способом.
Фото автора.