Рівень безробіття в країні поки що становить дев’ять відсотків
Рівень безробіття в Україні наступного року буде скорочено на 1-1,5 відсотка за методологією Міжнародної організації праці (МОП) — до 7,5—8 відсотків. Поки що цей показник становить 9 відсотків. Про це заявив заступник міністра праці та соціальної політики України Костянтин Ващенко.
За його словами, основна хвиля скорочень і проблем, пов’язаних з безробіттям, сьогодні минула. Водночас головний чинник, який впливає на ситуацію, лежить не в соціальній сфері, а в економічній.
— Реалії українського ринку праці потребують превентивних профорієнтаційних заходів, спрямованих на підростаюче покоління, — коментує ситуацію директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький. — Саме ці заходи допоможуть у перспективі пом’якшити вплив таких проблем, як професійно-кваліфікаційний дисбаланс у сфері зайнятості, наслідки трудової міграції й демографічної кризи, а також зробити максимально комфортним вихід молоді на ринок праці, закласти фундамент майбутньої професійної успішності.
Готуватися до активної трудової діяльності потрібно зі шкільної лави. Щоб правильно обрати професію, яка приносила б і моральне, і матеріальне задоволення, треба враховувати не лише власні здібності й бажання, а й реальні потреби ринку праці. Зорієнтуватися у цьому підліткам допоможе профорієнтаційний діловий щоденник школяра — спільний проект Державної служби зайнятості та Міносвіти. Щоденник містить корисну інформацію про затребуваність тих або інших спеціальностей, психологічні та професійні тести, творчі завдання, навчальні ігри, енциклопедичні дані. А також у доступній формі коментує Кодекс законів про працю, пояснює, що таке трудова експлуатація підлітків і нелегальна дитяча праця.
На початку вересня профорієнтаційні щоденники вже одержали понад 400 тисячі учнів 7—8 класів. І не тільки звичайних середніх навчальних закладів (переважно сільських), а й шкіл-інтернатів, у тому числі для дітей з обмеженими можливостями. А в Миколаєві, наприклад, щоденник вручили навіть неповнолітнім засудженим, котрі перебувають у слідчому ізоляторі, і яких буде залучено до навчального процесу.
За даними Держкомстату, рівень зареєстрованого безробіття загалом по Україні на 1 вересня 2010 року становив 1,4 відсотка від кількості населення працездатного віку, що на 0,5 відсотка менше, ніж на 1 січня 2010 року. На 1 вересня ц. р. допомогу з безробіття одержували 283,6 тис. осіб. Мінімальна допомога безробітним з вересня обчислюється в 480 грн. А з 1 жовтня вона зросте на 10 гривень.