Цього тижня у сесійній залі планують розглянути близько восьми десятків питань. Частина з них перейшла із минулого сесійного тижня. Таким чином, серед інших, народні депутати мають заслухати 12 законопроектів, визначених Президентом як невідкладні. Зокрема, проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи з приводу протидії торгівлі людьми. Та зміни до деяких законодавчих актів щодо відповідальності перевізників, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення тощо. У порядок денний також включено 17 урядових проектів законів.
У вівторок парламентарії запланували розглянути 20 документів. Чотири із них проходитимуть процедуру повторного першого читання. У цьому переліку — проект змін до деяких законодавчих актів, які регулюють дотримання законодавства про заборону грального бізнесу. На традиційний день опозиції, середу, значиться лише 14 законопроектів.
Третина з них — відзначення пам’ятних дат. Серед решти — такі резонансні документи, як встановлення мораторію на підвищення пенсійного віку для жінок та введення податкових канікул для малого бізнесу. Як зауважив бютівець Андрій Кожем’якін, його фракція й надалі наполягатиме на розгляді цих та низки інших спеціальних питань у Верховній Раді. Йшлося насамперед про постанови, зареєстровані депутатами-опозиціонерами, в яких засуджуються дії влади (з огляду на хвилю, як стверджують представники БЮТ, політичних арештів) та недотримання органами виконавчої влади повноважень у частині положень про права народних депутатів. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, ці питання справді варто розглянути. Але зробити це буде можливим тільки після того, як відповідні постанови пройдуть усі необхідні процедури реєстрації. По обіді в середу також відбудуться парламентські слухання на тему: «Економічні реформи: реальність та очікування українського бізнесу».
У четвер парламентарії мають намір розглянути 38 питань порядку денного, із них 13 — у другому читанні. На цей день також намітили низку документів для повторного розгляду, у тому числі і з пропозиціями Президента. На обід заплановано традиційне для четверга питання про обрання та звільнення суддів.
П’ятницю мають намір розпочати годиною запитань до уряду. Представник опозиції, керівник фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко запропонував запросити у парламент міністра соціальної політики, щоб заслухати з його уст інформацію про те, як у нас нараховуються субсидії населенню на житлово-комунальні послуги. Жоден з учасників погоджувальної ради не висловив заперечень із цього приводу. У останній день цього сесійного тижня планують заслухати й звіти чотирьох тимчасових слідчих комісій. Як зауважив Володимир Литвин, далі переносити їх парламент не має змоги. Мовляв, якщо комісії нема що сказати, то й роботу її варто припинити. Глава парламенту також звернув увагу на те, що у Верховній Раді існує певна проблема, пов’язана з роботою комітетів. Для того, щоб заслухати інформацію про це, Володимир Литвин запропонував провести окреме засідання з головами комітетів та керівниками фракцій.
Як зауважив під час обговорення порядку денного очільник Партії регіонів Олександр Єфремов, уряд уже цього тижня внесе у парламент проект Податкового кодексу. Хоча цей документ потребує детального обговорення, народний депутат закликав колег не затягувати його розгляду, адже саме від цього залежить, коли Верховна Рада зможе ухвалити бюджет на наступний рік. Олександр Єфремов також наголосив на необхідності вже цього тижня розглянути у другому читанні проект закону про реєстр виборців. Він також звернув увагу на те, що четверо новообраних суддів Конституційного Суду мають скласти присягу з трибуни Верховної Ради. Це питання парламентарії можуть розглянути вже сьогодні.
Натомість комуніст Петро Симоненко, як і представник БЮТ, під час обговорення робив акцент саме на соціальних питаннях. Водночас він наполягав на необхідності врегулювати у вітчизняному законодавстві моменти, які розв’язують руки зернотрейдерам.