Роль Конституційного Суду у вирішенні найважливіших питань життя держави та захисту прав громадян неможливо недооцінювати. Адже конституційне правосуддя в Україні відображає найважливішу функцію демократичної держави, покликаної забезпечувати верховенство права і Конституції, дотримання й охорону прав і свобод людини і громадянина, реальний захист конституційних цінностей. І тим більше цінно, коли аналізують його діяльність і досліджують питання, що виникають, відомий учений, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України АНАТОЛІЙ СЕЛІВАНОВ і попередній голова Конституційного Суду України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук АНДРІЙ СТРИЖАК. Хто як не вони пізнали всю глибину конституційного правосуддя, знають увесь внутрішній механізм роботи суду, важкість пошуку аргументів для захисту позиції та відповідальності при прийнятті рішень, які можуть вплинути на життя всієї країни. А діляться вони цим у своїй новій книзі «Питання теорії конституційного правосуддя в Україні».

Як зауважили самі автори, Конституційний Суд стоїть на варті дотримання й застосування Конституції, привертаючи до себе увагу у вирішальні моменти історичних подій боротьби за владу, що підкреслює його величезний потенціал впливати на перебіг політичних, соціальних і економічних процесів, ставати учасником виконання державою зобов’язань перед народом, визначаючи його головну роль як суб’єкта історії, джерела будь-якої влади. Встановлення конституційної безпеки й конституційного правопорядку, усунення реальних зазіхань і гіпотетичних погроз правам і свободам людини звеличує Конституційний Суд у системі розділеної судової влади, відображуючи тенденцію концентрації її повноважень, незважаючи на судову реформу з усунення негативних явищ і структурної реорганізації органів судової влади. У заключному підсумку Конституційне правосуддя — остаточний «суддя» всім реформам, які повинні принести блага суспільству, але не за рахунок прав і свобод окремого громадянина, без шкоди принципам і суті кожної норми Конституції. Крім того, конституційне правосуддя — головна опора дотримання балансу влади, збереження стабільності Конституції, розвитку конституціоналізму в Україні. До нього звертаються політики та державні діячі, представники всіх органів публічної влади, особливо велика кількість клопотань надходить від громадян. Чи завжди Конституційний Суд виконує свою місію — бути судом конституційного порядку та справедливості, звертаючи увагу на проблеми, які з позицій права ніхто інший не здатен розтлумачити, розкрити та вказати шляхи вирішення? Практика досить суперечлива, тож критичний аналіз діяльності Конституційного Суду у випадках відвертого відхилення від цілей і завдань конституційного контролю цілком доречний, справедливо вважають автори.

У даній роботі, вперше присвяченій теоретичним проблемам конституційного правосуддя в Україні, зазначені найбільш важливі питання наукового осмислення процесів і результатів діяльності Конституційного Суду України, у реальних оцінках і підходах до важливої сфери застосування конституційної юрисдикції автори сформулювали власне бачення процесів та явищ, що відбуваються на «верхньому поверсі» судової влади, внесли своє розуміння конституційної думки, що створюється практикою конституційного правосуддя, суддями, котрі поєднують знання й досвід конституційного праворозуміння, глибоко проаналізовано значення категорії «право» для конституційного правосуддя. Завдяки цій книзі ближчим і зрозумілішим стане значення та діяльність суду, особливо його двох найважливіших напрямків — конституційного контролю й офіційного тлумачення норм Конституції й законів України, вплив суду на соціальні права, захист прав і свобод людини, основні напрямки його діяльності щодо забезпечення конституційного порядку в Україні, контроль відповідності Основному Закону України процедури внесення змін до Конституції, процедури імпічменту президента та діяльності Верховної Ради АРК. Також дізнаєтесь подальші напрями вдосконалювання чинного законодавства щодо окремих аспектів діяльності Конституційного Суду.

Книга буде корисна вченим, суддям, працівникам державного апарату й усім, кого цікавить діяльність Конституційного Суду й питання захисту своїх прав.

Вл. інф.