Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує парламенту відправити на доопрацювання законопроект про внесення змін до статті 2 Закону «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги». 

Законопроектом (реєстр. №7013), поданим Кабінетом Міністрів, пропонується внести зміни до чинного закону, передбачивши, що його дія припиняється з 1 січня 2011 року. При цьому визначено, що нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична енергія, теплова енергія, водовідведення, утримання і експлуатація житла на прибудинкових територіях, сміттєзбирання, ліфтове господарство) здійснюватиметься на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня 2011 року.

Члени комітету під час обговорення звернули увагу на те, що відповідно до чинного закону введення заборони на стягнення пені було вимушеним кроком, оскільки держава не виконувала зобов’язання з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню. При цьому, умовою скасування цієї заборони законом визначено усунення Кабінетом Міністрів заборгованості з виплати заробітної плати та інших виплат.

Народні депутати зазначили, що впродовж 1996—2010 років не запроваджено дієвих механізмів не тільки щодо своєчасної оплати відповідних послуг населенням, а й юридичними особами, зокрема, розрахунків таких суб’єктів, як держава — за нарахування субсидій, підприємства теплокомуненерго перед постачальниками (газ, водопостачання, теплопостачання).

Водночас, на думку парламентаріїв, є нагальним і залишається невирішеним питання щодо оплати за користування жилим приміщенням у будинку (квартирі), що належить громадянинові, яке назавжди покинуто, оскільки воно не врегульовано Житловим кодексом Української РСР. Це стосується насамперед Донецької та Луганської областей. За інформацією Міністерства з питань житлово-комунального господарства, такі борги є безнадійними і станом на 27 липня 2010 року дорівнюють 1,2 мільярда гривень.

Члени комітету вважають, що прийняття законопроекту без усунення причин, які свого часу спонукали до прийняття рішення про заборону стягнення пені, призведе лише до збільшення суми заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг, а для деяких категорій боржників і до перетворення заборгованості у «безнадійну» для її погашення. А це, у свою чергу, може призвести до звернення її стягнення на належне цим особам житло та  втрату його ними.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.