Законопроект про мови в Україні є антизаконним. Про це на прес-конференції заявив народний депутат, голова всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка Павло Мовчан.
Цей документ, за його словами, означає продовження мовної війни проти України. А метою законопроекту є «збільшення асиметричної двомовності в країні на користь домінування мови сусідньої держави».
«Українська мова називатиметься державною, а по суті її витіснять з усіх сфер суспільного життя, всупереч Конституції і основним принципам європейської мовної політики і практики», — наголосив він.
Павло Мовчан переконаний: це може обернутися нестабільністю в країні та посилить розкол між людьми. «Якщо українську націю позбавлять своїх прав, перспективи, то матимемо неймовірну кількість конфліктів. Адже слово — це все, це дім, буття», — наголосив він. Натомість, за його словами, автори законопроекту вважають, що їхня ініціатива, навпаки, консолідує націю. (Нагадаємо, документ розроблений на підставі 16 законопроектів, поданих народним депутатом від Партії регіонів Вадимом Колесніченком). Та Павло Мовчан переконаний: дві мови — дві держави.
А Герой України, письменник Юрій Мушкетик наголосив, що законопроект про мови в Україні й надалі утверджує повне беззаконня в країні. «Те, що зараз робиться з мовою, страшно уявити. Немає мови — немає держави», — вважає він. Нині, за його словами, у Верховній Раді немає тієї політичної сили, яка протистояла б цьому. «Пригнічує те, що недостатньо молодих українців до кінця усвідомлюють цей процес і свою долю», — сказав Юрій Мушкетик.