На Рівненщині передвиборні перегони до місцевих рад вже позначились скандалами і заявами. Найгучніші з них припадають на найбільш структуровану в області УНП, яка досі відзначалась єдністю та міцною партійною дисципліною. На жаль, після смерті керівника обласного осередку УНП Василя Червонія тут почалися внутріпартійні розбірки та чвари, які завершились не лише виключенням з її лав колись активних членів УНП, а й розколом уенпівської фракції у Рівненській обласній раді. Адже, судячи з повідомлення прес-служби обласної ради, на найближчій сесії буде оприлюднено рішення фракції УНП про виключення з неї колишніх найближчих соратників В. Червонія — Сергія Олексіюка, Олега Ковальчука, а також депутатів Оксани Заліпської, Лідії Кузьмук. До речі, Олега Ковальчука, який був першим заступником Василя Червонія, коли той обіймав посаду голови Рівненської ОДА, ще й «відлучили» від керівництва фракцією УНП в облраді.

 Не переповідатиму різних чуток про справжню причину лихоманки в УНП, яка, судячи із заяви Рівненської обласної організації УНП для ЗМІ, має ще й майновий підтекст. Зрозуміло одне: від цього обласному осередку очок не додасться. Тож не виключено, що деякі політичні сили — опоненти УНП — задоволено потирають руки від чвар і скандалів у цій політичній силі.

Тим часом колишній член УНП, народний депутат України четвертого скликання Сергій Олексіюк недовго залишався позапартійним — п’ятого вересня його обрали керівником обласного осередку партії «За Україну!». До речі, обласний осередок цієї політичної сили не значиться серед партій, які 14 вересня підписали Меморандум про спільні дії під час передвиборної кампанії. У ньому передбачено «взаємні поступки при підготовці до місцевих виборів», у чому своїми підписами запевнили керівники обласних організацій УНП, «Батьківщини», Народної самооборони, Республіканської партії «Собор», Конгресу українських націоналістів, НРУ, «Свободи» і Партії захисників Вітчизни.

Багато «шишок» у зв’язку з неприєднанням до згаданого Меморандуму дісталося «Нашій Україні», список якої до Рівненської обласної ради очолить народний депутат України, колишній голова Рівненської ОДА Віктор Матчук. Схоже, Віктор Матчук не хоче вв’язуватись у політичні інтриги, а вестиме самостійну гру. До того ж, не приховує цілком конкретну мету — стати депутатом Рівненської обласної ради і навіть очолити її. Задля досягнення цієї мети, каже, готовий скласти мандат народного депутата України, щоправда, вже після очікуваного результату на місцевих виборах.

— Це не означає, що, ставши головою обласної ради, я спонукатиму депутатів вставляти палиці в колеса Партії регіонів та керівництву обласної державної адміністрації. Але відстоювати інтереси області, протидіяти неправомірним діям та намірам Києва, змушуючи столичне керівництво уважно ставитися до наших проблем, — це те, що я робитиму — однозначно. І робитиму — ефективно, — сказав Віктор Матчук.

Але, щоб здійснити задумане, номеру один від «Нашої України» в області В. Матчуку потрібно провести в облраду якомога більшу кількість депутатів, а також заручитися підтримкою депутатів інших політсил. Уже тепер видно, що боротьба за посаду голови Рівненської обласної ради видасться нелегкою -на неї буде чимало претендентів. Серед них, зокрема, — нинішній голова облради Олександр Данильчук, який очолить список претендентів депутатів до облради від «Батьківщини», а також балотуватиметься по мажоритарці від Березнівського району, звідки він родом.

Так само розраховує на підтримку земляків у Рокитнівському районі і нинішній голова Рівненської ОДА Василь Берташ. Як людина діла — врівноважена, вимоглива, принципова і водночас неконфліктна, свого часу на посаді першого заступника голови РОДА і зараз як керівник Рівненщини, як народний депутат України — він багато зробив для області. Відтак може розраховувати, як і на попередніх виборах, на солідну підтримку виборців, балотуючись по мажоритарці. Василь Берташ також очолить список кандидатів у депутати до обласної ради від Партії регіонів.

Цими днями здивував рівнян і міський голова Рівного Володимир Хомко, якого на попередніх виборах підтримували «Наша Україна» і тодішній голова РОДА Віктор Матчук. Він оголосив, що на нинішніх виборах балотуватиметься від мало розкрученої в області партії «Всеукраїнський патріотичний союз». Свій вибір пояснив тим, що йому «сподобалася назва: у ній є щось виразно позитивне — об’єднуюче і патріотичне». В. Хомко не приховував: якби цього не вимагало нинішнє законодавство, то він не балотувався б від жодної партії.

— На моє переконання, міський голова — це насамперед господарник, а не політик. І його завдання — об’єднувати довкола себе всі політичні сили та служити всім мешканцям Рівного, незалежно від їхніх політичних уподобань, — підсумував Володимир Хомко.

Насправді ж такий «дипломатичний» вибір партії В. Хомком, від якої він балотуватиметься на посаду міського голови Рівного, пояснюється тим, що він не хоче псувати стосунки ні з Віктором Матчуком, який на попередніх виборах лобіював його просування на цю посаду, ні з нинішнім очільником області —регіоналом Василем Берташем, котрий, якщо не допомагатиме, то й не заважатиме йому знову стати міським головою.

 

Рівне.