Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу.

На початку зустрічі, яка, за словами В. Литвина, відбулася вчетверте за поточний рік, Голова Верховної Ради високо оцінив рівень співпраці України з Радою Європи та з її Асамблеєю. «З боку Асамблеї ми завжди отримуємо позитивні оцінки і виважені рекомендації щодо нашої роботи, — сказав він. — Ваше бачення і дружні поради для нас будуть вкрай важливими для організації виконання всіх зобов’язань, які взяла на себе Україна при вступі до Ради Європи».

У свою чергу, Президент ПАРЄ заявив, що «дуже радий бачити стабільну коаліцію у Верховній Раді, стабільність в уряді і прагнення Президента та парламенту продовжувати реформи».

Під час зустрічі сторони обговорили питання, пов’язані з організацією виконання зобов’язань України перед РЄ.

Зокрема, В. Литвин зазначив, що парламент має ухвалити закон про прокуратуру, Виборчий кодекс, Кримінальний кодекс, пакет законів щодо протидії корупції, ретельно проаналізувати процес реалізації судової реформи і вносити необхідні зміни до законодавства із урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, а також завершити конституційну реформу шляхом внесення до Основного Закону змін, «які б відповідали реаліям часу». Верховна Рада, за його словами, також має намір розглянути пакет законопроектів щодо вдосконалення законодавства у сфері свободи слова і ЗМІ. «Для України виконання цих зобов’язань — справа честі, — заявив керівник парламенту. — Після прийняття цих рішень можна буде говорити про переведення нашої співпраці з Радою Європи і з ПАРЄ на новий рівень».

Президент ПАРЄ повідомив, що наступного тижня Україну відвідають співдоповідачі Моніторингового комітету Асамблеї, висловивши сподівання, що цей візит стане гарною можливістю обговорити, як Україна дотримується своїх зобов’язань.

На думку М. Чавушоглу, реалізація згаданих реформ сприятиме просуванню України на шляху європейської інтеграції. Президент ПАРЄ висловив сподівання на підписання у найближчому майбутньому Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, наголосивши, що Асамблея «повністю підтримує» євроінтеграційні прагнення України.

В. Литвин подякував М. Чавушоглу за його позицію. «Ми розраховуємо, що підтримка з боку ПАРЄ і Ваша особиста підтримка будуть вкрай важливими для нас. Не йдеться про дату вступу до ЄС, йдеться про те, що ці документи повинні мати яскраво виражений інтеграційний характер», — додав він.

Торкаючись внутрішньополітичної ситуації, В. Литвин наголосив на важливості збереження стабільності в країні, розуміння необхідності переведення діалогу між владою та опозицією у правове річище, зазначивши також, що вкрай важливо «зберегти демократичні надбання і привнести їх в економічну сферу». Голова Верховної Ради висловив сподівання, що конструктивна позиція Президента ПАРЄ сприятиме кращому розумінню у Раді Європи та у Європі загалом процесів, які відбуваються в Україні.

Сторони також обговорили питання щодо роботи української парламентської делегації у ПАРЄ. За словами В. Литвина, йдеться, зокрема, про «поєднання зусиль, аби і Рада Європи, і ПАРЄ відігравали все більш активну роль у реалізації завдань, які ми зобов`язані виконати».

Під час брифінгу по завершенні зустрічі В. Литвин заявив, що у нього «є всі підстави стверджувати, що у співпраці України з ПАРЄ є об’єктивізм і прагнення вийти на спільний позитивний результат».

«Потенціал і рівень співпраці між Україною і Радою Європи дозволить нам, виконавши всі зобов`язання, вирішувати питання про переведення взаємин у нову фазу — пост моніторингову, сказав він. — Щоб така постановка питання була реальною, Україна має виконати всі свої домашні завдання».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.