Скупий платить двічі
На тренувальні збори веслувальники Хмельницького їздять у... Комсомольськ Полтавської області, Крим, Херсон чи Миколаїв. Бо у місті на річці Буг немає власної бази. Відтак немалі витрати на відрядження, а ще ж треба човни перевезти туди-сюди!.. Колись у приміській Ружичній був канал, але він зруйнований.
Цього літа хмельницькі веслувальники-динамівці здобули чимало перемог на всеукраїнських змаганнях. Загалом завойовано 19 медалей (8 золотих, 5 срібних та 6 бронзових). Інструктор зі спорту обласної організації «Динамо», майстер спорту України Олексій Янчук виборов 3 золотих, 3 срібних і 2 бронзових нагороди та пройшов відбір на чемпіонат світу, який відбуватиметься цьогоріч у Іспанії. Де весляру тренуватися?! У яких спонсорів шукати коштів на поїздки ?! Чи не краще було б спорудити в області власну базу олімпійського резерву? Хмельниччина нерідко радує досягненнями й в інших видах спорту, тут виховано немало олімпійців, але наразі вона залишається єдиною областю, де немає бази підготовки олімпійського резерву.
Переконувати нікого не треба
Лікарі, педагоги, батьки дедалі більше б’ють на сполох з приводу зниження імунітету та порушення стану здоров’я у молодого покоління. Фахівці довели, що занять з фізичної культури двічі на тиждень в загальноосвітній школі недостатньо. Належну фізичну підготовку мають лише ті, хто систематично займається у спортивних секціях. А це — один із десяти дітей у віці від шести до вісімнадцяти років, що вдвічі менше, ніж необхідно для успішного пошуку та виховання резерву національних збірних команд України. У сільській місцевості лише одна дитина з п’ятдесяти має можливість займатися у спортивній школі. У минулі роки держава намагалася взяти курс на посилення закладів дитячо-юнацького спорту. Профільне міністерство прийняло рішення про те, що відділення у спортивних школах мають бути переважно з пріоритетних олімпійських видів спорту. У 2004 році схвалено доктрину розвитку фізкультури й спорту в країні. Вироблено й прийнято також стратегію формування сучасної олімпійської підготовки до 2020 року, у якій є рядки не лише про побудову нових об’єктів, а й про покращення їх бюджетного фінансування. За останні десятиліття в Україні не було проведено жодного чемпіонату світу з олімпійських видів спорту через те, що немає баз. 
Головні народні питання
Колишнім урядом було розроблено проект загальнодержавної соціальної програми «Спортивні споруди України» на 2010—2015 роки.
До цього списку входила й база олімпійського резерву на Хмельниччині. Її мали закласти на березі Дністра в Старій Ушиці. Тритисячне селище на 60 кілометрів віддалене від райцентру, тож тут із радістю очікували початку будівництва. Про нього  повідомляли очільники РДА, ОДА. Очікували не менш як 20 мільйонів гривень інвестицій, інформувала влада. Якщо ж використовувати місцеві будівельні матеріали, то й того більше. У Старій Ушиці уже розміщується обласний дитячий санаторій, неподалік є популярний туристичний об’єкт — давньоруський Бакотський монастир, край сприятливий для розвитку туристично-курортної галузі. А як буде олімпійська база, навколо виросте й чимала інфраструктура, отож Стара Ушиця отримає нове життя та гарну економічно-соціальну перспективу. До слова, за державними будівельними нормами, населений пункт із такою кількістю мешканців і без цього повинен мати спортивні об’єкти за обсягом не менше 500 метрів квадратних паркетної підлоги та 35 метрів квадратних басейнової площі.
«Не тільки в Старій Ушиці їх немає, — коментує головний спеціаліст обласного управління у справах молоді й спорту Ігор Яворський, — у Дунаєвецькому районі в селищі Дунаївці з такою ж кількістю населення та само проблема. (Тут немає навіть будинку культури! — Авт.). Велика спортивна база, яку тут колись почали будувати, потрапила в список довгобудів. Вона на балансі Держрезерву, керівництво якого на численні звернення про передачу об’єкту в комунальну власність та добудову коштом місцевих бюджетів відповідає відмовами. При виборі ділянки в Старій Ушиці обласне управління земельних ресурсів повідомило, що вільної землі немає... Нині плани колишнього уряду щодо будівництва олімпійської бази на Хмельниччині не реалізовуються». Перший заступник голови Кам’янець-Подільської РДА Ніна Фабіянська повідомила, що навіть не чула про подібне. Якщо за кошти держбюджету в районі будуватимуть той чи інший об’єкт, місцева влада вітатиме такі кроки, адже під якими б партійними прапорами не ходила та чи інша влада, їй все одно доводиться відповідати на головні народні питання: роботи, вищого рівня життя, покращення здоров’я та дозвілля, розвитку місцевих громад. Кам’янчани пробують знайти відповідь на офіційному сайті Міністерства у справах молоді й спорту. За їх сигналами, сайт не оновлюється вже більш як півроку. Тож просять через газету запитати: яка доля бази на Дністрі, з якою пов’язували стільки надій?!