Напередодні Дня працівника лісу до Києва з’їхалися майстри бензопилки з усієї України. Вони демонстрували тут своє без сумніву віртуозне мистецтво. Це раніше рубати ліс було грубою роботою, а тепер — ціла наука, пишуть «Подробиці».
Легендарна масивна «Дружба» — пішла у минуле. Замість неї невелика бензопилка — тепер це ще й спортивний інвентар. Хвилина, щоб зібратися, — й уперед. Завдання — спиляти всі гілки, не зачепивши при цьому стовбур. Шестикілограмова пилка пурхає, немов метелик. У програмі змагань —заміна ланцюга, філігранна точність зрізу — все те, що лісоруб робить щодня — тільки сьогодні на швидкість. Такий конкурс — одна з небагатьох можливостей для молоді побачити, як працюють майстри. Аси кажуть — тут від професіоналізму залежить життя.
«Один мільйон заготовленої деревини — це у нас статистика така є, забирає людське життя одне. Людина втрачає пильність і може в цей момент статися трагічна ситуація. Найскладніший етап змагань — звалювання. Учасники повинні спиляти дерево так, щоб воно впало серед трьох кілочків. Верх майстерності — вбити центральний у землю», — розповідає журналістам Сергій Домашкін, лісоруб Ізюмського лісогосподарства. Кожний рух пилкою — це або зароблена, або закопана в землю гривня, кажуть лісоруби. Адже через неправильний зріз — дерево втрачає в ціні. Кожний пеньок вище норми — штраф...
Наступного тижняыы стартує Міжнародний чемпіонат лісорубів у Хорватії. Туди вирушать переможці — Сергій Домашкін із Ізюму, а також брати Костюшки та Тарас Очертюк. У Загребі вони поборються з лісорубами з 38 країн світу.