Центральна виборча комісія під час свого чергового засідання зареєструвала 13 кандидатів у народні депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування. Отож станом на п’яте вересня Центрвиборчком зареєстрував 25 кандидатів-мажоритарників.

Водночас, розглянувши клопотання шести громадських організацій, ЦВК надала дозвіл громадській організації «Правозахисна організація «Громадянське суспільство майбутнього», всеукраїнським громадським організаціям «Інститут виборчого права», «Комітет виборців України», «Чесне слово», «За чесні вибори!», а також Всеукраїнській молодіжній громадській організації «Колегія молодих управлінців та юристів» мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів народних депутатів. Загалом, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, таке право вже отримали 12 громадських організацій. Під час засідання комісія утворила також 213 окружних виборчих комісій із виборів народних депутатів та оголосила їх керівний склад.

Цього самого дня Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський провів робочу зустріч із сенатором Французької Республіки паном Жан-Ів Леконтом. У зустрічі також взяв участь експерт із розв’язання кризових ситуацій Посольства Франції в Україні пан Жан-Франсуа Бужан.

М. Охендовський поінформував співрозмовників про загальну ситуацію щодо підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України та про особливості виборчого процесу, його фінансування. Було обговорено також проблеми і потенційні виклики, що можуть супроводжувати нинішню кампанію.

У свою чергу, пан Жан-Ів Леконт наголосив: «У мене практично немає сумнівів, що ЦВК вдасться провести на високому рівні й позачергові вибори народних депутатів України».

Дослівно

Голова ЦВК Михайло Охендовський: «Центральна виборча комісія все-таки сподівається на якнайшвидше встановлення миру на сході держави. Але, з другого боку, робитиме все можливе, щоб у Донецькій та Луганській областях вибори відбулися на кожній виборчій дільниці, де це буде безпечно».