Ситуація, що складається навколо виборів на півострові, може перетворити їх на дуже важливий рубіж політичної та економічної еволюції автономії.
Спроба Партії регіонів установити залізну виконавську вертикаль наштовхується на слабкий опір місцевих еліт. Низка кримських політичних сил прагне будь-якою ціною заручитися підтримкою регіоналів. Експерти стверджують, що деякі політичні сили вирішили розчинитися у лавах Партії регіонів, бо тільки за цієї умови зможуть увійти до складу місцевих рад.
«Перед місцевими виборами у Криму формується пул політичних сил, які заявили про намір співробітничати з Партією регіонів», — сказав кримський політолог Денис Батурин. Прогнозуючи розвиток ситуації, він зазначив, що можливі два найбільш імовірні варіанти: перший — Партія регіонів розчинить нових членів у своїй структурі, ставлячи перед ними власні цілі та завдання. Другий — нові соратники прагнутимуть створити свої центри впливу в Партії регіонів, що може призвести до внутріпартійних конфліктів. Останні події у політичному житті півострова свідчать про те, що регіонали вибрали перший варіант. Нещодавно членами партії стали соратники Сергія Куніцина, нинішнього постійного представника Президента в автономії, депутати Верховної Ради автономії Олександр Лієв, Ольга Удовина, Ольга Ковітіді. Підписати меморандум із кримською організацією Партії регіонів про об’єднання двох політичних сил напередодні місцевих виборів планує й сам Сергій Куніцин. «Ми готові об’єднати зусилля, ми готові навіть провести об’єднавчий з’їзд», — заявив він. Постпред вважає, що об’єднання зусиль двох політичних сил приведе надалі до стабільнішої роботи Верховної Ради Криму й тіснішої взаємодії парламенту та уряду.
Не оминула масова політміграція й міських голів Криму. Міський голова Євпаторії Андрій Даниленко, який не вступав у жодну з партій за роки своєї роботи у місті, напередодні виборів став членом Партії регіонів. Така само історія сталася й з керченським головою Олегом Осадчим. До цього його виборці думали, що він прихильник Компартії. Приєдналися до регіоналів і низка селищних і сільських голів півострова. Логіка владної партії зрозуміла: вона збирає до виборів у єдиний кулак максимальну кількість людей, що володіють ресурсом: політичним, адміністративним, фінансовим.
Кримські спостерігачі вважають, що така тактика має низку недоліків. Один із головних — те, що може наростати внутрішнє напруження у кримській республіканській організації. Адже до списків потраплять не всі. Насамперед до них мріють потрапити старі партійці, які не металися з партії в партію після помаранчевої революції. Тепер їм доведеться потіснитися, щоб звільнити місця для новобранців.
Місцеві вибори на півострові, безперечно, змінять політичний ландшафт Криму. Партія регіонів лідирує і лідируватиме у виборчому рейтингу. За словами голови кримської республіканської організації Партії регіонів Василя Джарти (голова Ради міністрів АРК. — Авт.) завдання партії по всій території Криму — це щонайменше 51%. «Наше завдання — досягти мінімум 51% по всій території Криму, переконати виборців, що це необхідно для того, щоб ми могли мати повноваження й втілювати в життя поставлені завдання», — сказав він. Начальник передвиборного штабу кримської республіканської організації Партії регіонів Павло Бурлаков (перший заступник голови Ради міністрів Криму. — Авт.) переконаний, що нині альтернативи потужній, організованій, професійній команді, якою є Партія регіонів, у Криму немає.
У Сергія Тігіпка з його «Сильною Україною» є реальні шанси потрапити в місцеві ради й Верховну Раду автономії. Головна проблема, на думку політологів, з якої можуть зіштовхнутися «тігіпковці», це часта зміна керівництва кримської організації «Сильної України». Але все-таки велика кількість бізнесменів і авторитетних людей на місцях, які не впишуться у Партію регіонів, як альтернатива бачитимуть себе у команді Сергія Тігіпка. Є шанси пройти до складу кримського парламенту й у представників меджлісу кримськотатарського народу. За всіма прогнозами, вони братимуть участь на виборах під вивіскою Народного руху України. Потрапить у новий парламент і партія «Союз», оскільки вона відома кримському виборцеві й має величезний досвід боротьби у мажоритарних округах. Комуністи, що претендують на півострові на роль основної опозиційної сили, пройдуть за рахунок свого стійкого електорату. А у партії «Батьківщина», на думку спостерігачів, у Криму проблеми з рейтингом. І полягають вони у тому, що поразка Юлії Тимошенко на президентських виборах різко змінила до неї ставлення кримського виборця. Частина від неї відвернулася як від кандидата, який програв. З її прихильників пішли й кримські татари. Однак це не означає, що «Батьківщина» втратила можливості потрапити до Верховної Ради автономії й місцевих рад. Чого не скажеш про Наталію Вітренко та її ПСПУ. І насамперед через те, що у неї на півострові немає явного лідера. Та може статися й диво. На думку політолога Андрія Нікіфорова, результат прогресивних соціалістів автономії залежатиме від того, скільки Наталія Вітренко зможе залучити ресурсів для своєї передвиборної кампанії, а також від того, як вона зможе домовитися з існуючими у Криму політичними силами. Претендують бути представленими у місцевих радах і парламенті Криму й представники руху «Російська єдність», які останнім часом різко критикують владу автономії. При цьому рейтинги їх коливаються у межах прохідної позначки.
За правильної та організованої роботи з виборцями півострова шанси потрапити до місцевих рад мають різні політичні сили. Треба тільки працювати, але, на жаль, кримські політики навчилися лише заманювати електорат і роздавати передвиборні зобов’язання.
 
Крим.