Безумовно, топ-новина тижня: звинувачення, висунуті колишньому міліцейському генералу Олексію Пукачу в убивстві нашого колеги Георгія Гонгадзе. Замовником злочину слідчий Генеральної прокуратури назвав покійного міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.
Якщо говорити відверто, ніхто не сумнівався у тому, що вердикт ГПУ буде саме таким. Особливо на тлі сумного ювілею — десятої річниці зникнення Георгія. Адже після арешту Олексія Пукача витоки інформації з Генеральної прокуратури — скоріше за все, свідомі — давали підстави думати, що події розвиватимуться за сценарієм, написаним тими, хто працював з так званими плівками майора Мельниченка, оприлюдненими 28 жовтня 2000 року.
А сам Микола Мельниченко заявив, що це була спецоперація для того, щоб усунути з посади президента Леоніда Кучму. Детальніше про це читайте у сьогоднішньому числі «Голосу України».
Усе це відсунуло на задній план інші події. Зокрема, старт місцевих виборів. Так, відбулося засідання Центральної виборчої комісії, на якому розподілили місця у територіальних виборчих комісіях між партіями, які не мають парламентських фракцій. Найбільше пощастило партіям Арсенія Яценюка «Фронт змін» та Сергія Тігіпка «Сильна Україна», які отримали найбільше представництво у ТВК. Щоправда, невдоволеними залишилися після засідання ЦВК представники Блоку Юлії Тимошенко. Вони навіть чомусь висловили думку, що місцеві вибори можуть бути зірваними.
У свою чергу Президент Віктор Янукович видав указ «Про недопущення порушень закону під час виборчої агітації». У ньому, зокрема, глава держави заборонив використовувати своє ім’я та зображення під час передвиборної агітації на місцевих виборах 31 жовтня. Окрім того, ім’я та фото Президента у соціальній рекламі можна буде використовувати лише за його згодою.
Водночас, схоже, Банкова взяла під повний контроль і судову владу. У четвер відбувся з’їзд суддів, який відкрив глава держави. У своєму слові він пообіцяв «розпеченим залізом викорінювати корупцію в суддівському корпусі». За його словами, першими під приціл влади потраплять Вищий господарський суд України і Шевченківський районний суд столиці, які, мовляв, сприяли розбазарюванню землі у Києві. Судді після докорів Президента промовчали, хоча багато хто з них невдоволений суддівською реформою, яка поставила їх під контроль Вищої ради юстиції. Лише Голова Верховного Суду Василь Онопенко спробував окреслити незавидне майбутнє представників суддівського корпусу. Водночас експерти висловлюють сумніви у доцільності такої судової реформи.
Однак, як і планували на Банковій, з’їзд обрав суддями Конституційного Суду тих, кого йому рекомендували: Михайла Запорожця з Луганська, Олега Сергійця з Вищого адміністративного суду, Наталю Шаптало з Донецька і Михайла Гульгія з Харкова. А голову добре відомого Печерського райсуду столиці Інну Отрош обрано членом Вищої Ради юстиції.