Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає з ініціативою проведення в Україні неформального саміту спікерів парламентів країн Дунайського регіону та Чорноморського басейну.
З такою ініціативою Голова Верховної Ради України виступив у п`ятницю під час зустрічі з Президентом Національної Ради Австрії Барбарою Праммер, яка відбулася у рамках офіційного візиту В. Литвина до Австрійської Республіки.
Під час зустрічі сторони, серед іншого, обговорили питання співпраці України та Австрії у розробці стратегії розвитку Дунайського регіону та Чорноморського басейну, у тому числі, на рівні парламентів.
Зокрема, Президент Національної Ради Австрії звернула увагу на те, що зараз стратегія розробляється на рівні урядів наших країн, і висловила думку про важливість підготовки відповідних пропозицій від парламентів Австрії та України до того часу, коли буде завершена розробка цього документа на урядовому рівні.
У свою чергу, В. Литвин зазначив, що «це дуже цікава ідея», і виступив з ініціативою проведення у Криму неформального саміту голів вищих законодавчих органів, які входять до Дунайсько-Чорноморського регіону, «з виходом на створення асамблеї парламентів цих країн».
На початку зустрічі Б. Праммер заявила, що візит Голови Верховної Ради України до Австрії «має сприяти продовженню та поглибленню контактів між нашими країнами, у тому числі на парламентському рівні». За її словами, саме у цій сфері у наших держав є багато можливостей для розвитку подальшої співпраці.
В. Литвин також наголосив на винятково важливому значенні цього візиту, «особливо з огляду на нашу спільну історію». Голова Верховної Ради зазначив, що в українсько-австрійських відносинах немає конфліктних питань та проблем, що, за його словами, дає підстави розраховувати на активізацію двосторонніх взаємин.
Торкаючись питання розвитку міжпарламентської складової двосторонніх відносин, В. Литвин зазначив, що така співпраця має ґрунтуватися на активізації контактів на рівні груп дружби, комітетів та політичних фракцій. «Ми зацікавлені у тому, щоб тісні контакти розвивалися і на рівні керівників парламентів», — зазначив В. Литвин і запросив Президента Національної Ради Австрії відвідати Україну у зручний для неї час.
Голова Верховної Ради також наголосив, що аналіз рівня австрійсько-українських взаємин в усіх сферах дає підстави стверджувати про існування необхідної бази для переведення їх у нову якість на всіх рівнях.
Окрім співробітництва в економічній, гуманітарній та екологічній сферах, сказав В. Литвин, Україна зацікавлена у співпраці з Австрією у ході підготовки до чемпіонату Євро-2012, оскільки Австрія має досвід проведення таких заходів. Б. Праммер, у свою чергу, заявила про готовність її країни надати Україні необхідну організаційно-інформаційну допомогу.
Сторони також обговорили питання європерспектив України. Президент Національної Ради Австрії зазначила, що процес наближення України до Європейського союзу має велике значення для всієї Європи, висловивши сподівання, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде підписана протягом року, що стане дуже важливим кроком у напрямку наближення України до Європи.
В. Литвин наголосив, що Україна надає великого значення підписанню згаданої угоди, а також угоди про зону вільної торгівлі,  питанню запровадження безвізового режиму для українців. «У нашому суспільстві є різні погляди та настрої, але повернення України в європейський простір є одним з об`єднуючих та консолідуючих чинників», — сказав він, висловивши сподівання на підтримку євроінтеграційних прагнень України з боку Австрії.
Сторони також обмінялися інформацією щодо внутрішньополітичної ситуації в обох країнах. В Україні, сказав В. Литвин, стабілізувалася політична ситуація, існує взаєморозуміння між гілками влади, але при цьому влада стоїть перед необхідністю приймати дуже важливі рішення. За його словами, щоб ці рішення були виважені і відповідальні, потрібна сильна опозиція, а така опозиція в Україні існує. «Головне — щоб діалог між владою та опозицією відбувався саме у парламенті. Це вноситиме спокій в українське суспільство», — наголосив він.
Б. Праммер підтримала думку В. Литвина про те, що саме у парламенті є можливість розв’язувати мирним шляхом усі суперечки та спірні питання, які є у суспільстві.
Як повідомлялося раніше, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин 16—17 вересня перебуває з офіційним візитом в Австрійській Республіці.
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю у рамках офіційного візиту до Австрійської Республіки зустрівся з Федеральним Президентом Австрії Хайнцем Фішером (на знімку).
Під час зустрічі сторони зазначили, що наші країни пов’язують спільні сторінки історії, а також наголосили на відсутності проблемних питань у двосторонніх відносинах, що, на думку співрозмовників, є основою для подальшої активізації україно-австрійських взаємин.
Водночас, зауважив Голова Верховної Ради України, «на цьому не можна зупинятися». За його словами, Україна і Австрія можуть досягти значних результатів у співпраці, зокрема, в енергетичній і транспортній галузях, агропромисловому комплексі. Перспективним, на його думку, є також співробітництво на рівні регіонів.
Федеральний Президент Австрії наголосив, що його країна підтримує євроінтеграційні прагнення України, але висловив думку про необхідність посилення в Україні боротьби з корупцією та бюрократією, що, за словами Х. Фішера, сприятиме, зокрема, поліпшенню інвестиційного клімату в Україні та поглибленню двосторонньої співпраці в економічній та фінансово-банківській сферах.
В. Литвин, у свою чергу, запевнив, що українська влада вживає заходів для подолання корупції в Україні.
У контексті обговорення питання про європерспективи України Федеральний Президент Австрії наголосив на необхідності збереження добросусідських відносин з Росією, оскільки, за його словами, стабільні та прогнозовані україно-російські взаємини є важливим чинником стабільності в Європі.
Відповідно до програми візиту також відбудуться зустрічі В. Литвина з Президентом Федеральної Ради Австрії Мартіном Прайнедером і з членами австрійсько-української групи з міжпарламентських зв’язків та Комітету у закордонних справах Національної Ради Австрії.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті ww.golos.com.ua.