Минулими вихідними відбулося декілька партійних з’їздів. Зокрема, перший етап ХХІХ з’їзду ВО «Свобода», на якому осередок визначився щодо участі у позачергових парламентських виборах. Йшлося на ньому здебільшого про передвиборну програму. За словами лідера «Свободи» Олега Тягнибока, частина пунктів програми, з якою партія йшла на попередні вибори, було виконано, деякі перебувають у процесі реалізації. Водночас націоналісти вирішили удосконалити свою передвиборну програму, щоб вона максимально відповідала суспільним викликам.

Олег Тягнибок повідомив також, що рішення щодо партійного списку та висування кандидатів від націоналістичного об’єднання у мажоритарних округах буде ухвалено під час другого етапу з’їзду, який відбудеться наступного тижня. Водночас він не виключив можливості входження до списку «Свободи» представників інших політичних сил, однак лише ідеологічно близьких — націоналістів. «Перемовини триватимуть не довго, бо до останнього дня висування кандидатів уже залишилося не так багато часу», — зазначив лідер «Свободи».

Таким партнером цілком міг би стати «Правий сектор». Проте «ПС» вирішив іти на вибори самостійно. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив керівник інформаційного відділу партії Борислав Береза. «Ми зі «Свободою» не вороги, але наші позиції не такі близькі, щоб говорити про якесь об’єднання», — сказав він. Списки кандидатів у народні депутати партія планує затвердити на з’їзді 13 вересня.

Натомість об’єднатися вирішили «Демократичний альянс» та «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Відповідна декларація була підписана на сьомому з’їзді «Громадянської позиції», що відбувся у суботу.

«Ми об’єдналися задля того, щоб спільно дати відповідь на виклики, які стоять перед Україною», — заявив лідер «ДемАльянсу» Василь Гацько.

Тим часом у партійних осередків залишилося не так вже й багато часу для висування кандидатів — термін спливає 15 вересня.

Вл. інф.