Ціни на «другий хліб» у Донецькій області змінюються не по днях, а по годинах. «За картоплею поїхали власною машиною на оптовий ринок поблизу Слов’янська, — розповіли Ольга та Юрій із Макіївки. — Вранці продавці просили 4.80 за кілограм, а під вечір, коли ми поверталися, — вже 5 гривень. А чотири дні тому продавали по 4.20 за кіло». Та все одно два мішки «бульби» в багажнику подружжя вважає вдалою покупкою: у рідному місті привезена з інших областей картопля коштує 6.50 за кілограм, а «у бабусь», тобто вирощена на місцевих городах, уже сягає 10 гривень.
Віце-прем’єр-міністр Віктор Слаута, який побував у Донецьку, назвав ажіотаж навколо овочів штучним. За його словами, цьогоріч в Україні виростили 18 мільйонів тонн картоплі — на 1,5 мільйона тонн менше, ніж торік. Але для споживання цієї кількості цілком вистачить: щороку українці споживають 5 мільйонів тонн «другого хліба», ще стільки само відкладають на посадку, решту згодовують худобі тощо. Віце-прем’єр обурився, коли дізнався, що голова обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк звертався із проханням привезти картоплю із сільськогосподарської області, проте отримав відмову: мовляв, виробники хочуть зачекати, коли продукція подорожчає ще. «Коли вона по десять гривень буде, тоді в Донбас повеземо», — зацитував Віктор Слаута. «І тут ми будемо з урядом нещадні», — пообіцяв він. За словами чиновника, незабаром Кабмін проведе перший за двадцять років «розбір польотів» в овочівництві та відпрацює механізми взаємодії з виробниками.
Очільник Донеччини також закликає не піддаватися ажіотажу. «Картоплі буде стільки, скільки потрібно, а якщо не буде, то привезуть, звідки зможуть привезти. Немає сьогодні державної картоплі, яку хтось продавав би собі на збиток. Не поспішайте, не створюйте ажіотажу», — звернувся до мешканців області А. Близнюк. Однак городяни бачать, що вантажних машин, які раніше привозили овочі з інших областей у двори донецьких багатоповерхівок, цього року майже немає. Тож запитання: «А ти купив картоплі на зиму?» залишається одним із найпопулярніших у ці дні.
Не радить уряд і робити запаси цукру. Віктор Слаута запевнив, що цього року країна отримає 1,8 мільйона тонн солодкого продукту — це повністю покриє всі потреби і навіть дозволить продати певну частину врожаю. «Тобто у нас буде резерв для «великого брата», — зазначив віце-прем? єр, маючи на увазі Росію.
Щодо інших продуктів харчування — борошна, вершкового масла, круп, — то, за словами чиновника, уряд не зміг зробити товарні інтервенції, щоб збити ціни на ринку, через порожні засіки у Держрезерві. «У Держрезерві просто повний нуль, нічого немає, жодної тонни гречки, жодної тонни цукру, жодної тонни пшениці, просто нічого, — розвів руками В. Слаута. — Єдине, що ми встигли, — до Аграрного фонду швидко закупити пшеницю і зараз хлібопекам допомагаємо. Вони її використовують, щоб не підвищити ціну на масові сорти хліба».