Мабуть, жодна рослина не користується такою популярністю і пошаною, як ехінацея пурпурова. Її називають чудодійною рятівницею, квіткою надії, домашнім лікарем, що несе здоров’я. Вчені вважають її найсильнішим природним антибіотиком. При цьому всі частини рослини лікувальні. А найбільше біологічно активних речовин в корінні і квітках. Для лікування придатне коріння трирічних і старших рослин. На другий рік вегетації можна використовувати стебла, листя і квітки. Ехінацея стимулює згортання крові, прискорює загоювання ран, проявляє бактеріологічну, вірусостатичну та протизапальну дію, підвищує захисні сили організму, імунітет, збільшує продукування гормонів. Але найціннішим у цієї рослини є її властивість захищати організм від згубної дії радіації.
Історія ехінацеї пурпурної сягає тисячоліть. Ще древні індіанці Південної Америки лікували нею багато хвороб. До Європи ехінацея потрапила триста років тому, а півстоліття тому її стали вирощувати на українській землі. Нині налічується 20 зразків ехінацеї пурпурної. Тільки за останні роки в країні виведено п’ять нових сортів.
Крім лікувальних властивостей ехінацея має також естетичне та господарське значення, так як утворює неповторні пурпурово-малинові квітки, що дають до 600 кг цілющого меду з гектару площі.
В аптеках є чимало настоянок з ехінацеї, але їх можна виготовити і в домашніх умовах. Для цього потрібно мати сировину та рецептуру. Виростити ехінацею в наших умовах зовсім не важко. Потрібно лише пам’ятати, що ехінацея — багаторічна рослина родини айстрових. На родючих грунтах протягом літа виростає до 1,5 м заввишки. Цвіте увесь серпень і вересень. Рослина світлолюбива, розмножується поділом куща і насінням, яке висівають пізно восени або навесні. Добре витримує пересадку. Для одержання дружніх сходів потрібна температура не менше 20 градусів.
Але найкраще ехінацею розмножувати розсадою. Для цього насіння висівають в лютому місяці на підвіконні квартири. Схеми посадки розсади: відстань між рядами 60 см, в ряду між рослинами — 50 см. Розсадні рослини приживаються добре. Догляд за ехінацеєю звичайний — це розпушування грунту, знищення бур’янів, а також полив при недостачі вологи.
Леонід КАПУСТА, вчений агроном.
Немішаєве
Бородянського району
Київської області.