Галина Мосійчук — глава фермерського господарства «Катерина», що у селі Мізоч Здолбунівського району. Обробляє 28 гектарів батьківського поля, що перейшли їй у спадок. А ще жінка дуже любить писати і виконувати пісні. Ці записи свого часу навіть брали у космос космонавти. В її доробку сто пісень. Чимало із них Галина Мосійчук виконала на своєму сольному концерті у місті Дубно.
Талант Галини Мосійчук яскраво запалав уже з перших творів — щирих, проникливих, мелодійних, дещо схожих за манерою виконання на ті, що співала Раїса Кириченко, а за внутрішнім світом — особистісних та неповторних.
— Усе почалося, — каже Галина Василівна, — із маминих пісень, які особливим щемом проникали в душу. Хотілося не тільки їх повторювати, а й творити щось своє. Отак і почали вони народжуватися.
Процес творчості у Галини Мосійчук своєрідний. Вона не має музичної освіти, тож спочатку награє мелодію на баяні, записує її, дає на аранжування — в основному, Олександру Раковському. Лише після цього новинка з’являється в репертуарі.
Чи не найбільше пісень — на слова дубенської поетеси Любові Пшеничної. У свою чергу Любов Пшенична так характеризує співавторку:
— Галина Мосійчук радше жінка енергійна та рішуча, ніж вразлива. Справжня козачка з міцним калиново-родовим корінням. І, може, саме у цьому родоводі, у цій великій любові до землі закладений патріотизм її пісень. Коли слухаєш, відчуваєш, наскільки вони пройняті життям. Вочевидь, саме пісні допомогли Галині Мосійчук піднятися після несподіваної нещодавньої важкої хвороби.
— Я часто перечитую листа, якого мені надіслали космонавти Олександр Вікторенко, Юрій Онуфрієнко й Анатолій Філченко, — каже співачка, — де вони пишуть: «З великим задоволенням прослухали Ваші пісні, виконані з любов’ю і натхненням. Особливо сподобався твір «Не забувайте матерів». Висловлюємо Вам щиру вдячність за те, що порадували нас, космонавтів, добрим спадком чарівної лірики під час нашого перебування на навколоземній орбіті, а також у колі наших сімей і друзів. Нових Вам творчих успіхів і злетів!». Заради такої місії — творити людям добро — хочеться працювати і працювати.
Талант Галини Мосійчук високо оцінений на багатьох конкурсах і фестивалях, де співачка ставала дипломантом та лауреатом.
— Та найбільша нагорода для мене, — каже Галина Василівна, — це коли мої пісні звучать в оселях земляків. Іду часом селом чи містом, чую у запису свій голос, і наче крила виростають. Значить, мої мелодії комусь до душі. Особливо часто на концертах просять мене виконати пісні «Не забувайте матерів», «Україно моя», «А зорі не гаснуть», «Коханій», «Яблуневий цвіт», «Козачка», «Не вернувся додому», «Зимовий сон», «Мамина калина». Саме ці пісенні твори стали провідними на моїх компакт-дисках. А нині випустити компакт-диск — справа не з легких. Як і нелегко пробитись до слухацького загалу, коли не маєш грошовитого спонсора. А в мене спонсор — чоловік Леонід і власна пенсія. Я, як кажуть, на заслуженому відпочинку. Але який там відпочинок при землі та пісні. Землю треба обробляти, а пісні співати. Що я і роблю.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.