Під такою назвою Національна спілка журналістів видала книгу про історію становлення й поступу української журналістської організації.
Редакційній раді, яку очолив голова НСЖУ Ігор Лубченко і куди увійшли знані в країні майстри слова, вдалося зібрати розмаїтий, потужний авторський колектив, який натхненно і глибоко вивчив, описав і представив на суд громадськості непростий шлях становлення творчої спілки і особистостей, які закладали підвалини вітчизняного журналістського об’єднання.
Окремі статті виходять за рамки окресленої теми і торкаються проблем свободи слова, захисту національного інформаційного простору, розвитку засобів масової комунікації, відносин преси і держави.
У передньому слові до книги Ігор Лубченко дещо піднімає завісу редакційної суперечки щодо самої назви видання. І, здається, досить точно визначає: «Можемо сперечатися, чи є слово журналістське зброєю. Але немає сумніву, що професія наша — вічна! І ми в ній — вічні, якщо будемо чесні перед журналістикою і людьми».
Книга адресована журналістам, фахівцям інформаційної сфери, політологам та широкому читацькому загалу і присвячена 50-річчю Національної спілки журналістів України.