Після подорожчання комунальних тарифів право на субсидію матимуть близько півмільйона сімей у Донецькій області, ще майже стільки ж користуватимуться пільгами на житлово-комунальні послуги. За підрахунками головного управління праці і соціального захисту населення обласної держадміністрації, додаткова потреба у коштах на пільги та субсидії становитиме 548 мільйонів гривень. А наступного року обсяг допомоги населенню наблизиться до 1,2 мільярда гривень. В управлінні кажуть, що нові правила нарахування субсидій дадуть змогу отримувати дотацію навіть родинам із середнім доходом.
Проте зараз черг із громадян, які не в змозі платити за «комуналку», не спостерігається. Голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк закликав мешканців області приносити документи на субсидію «авансом». «Коли люди побачать нові платіжки, вони одразу побіжать до управління соціального захисту. Те, що сьогодні вони не йдуть, означає, що ми погано з ними працюємо, — заявив керівник області, звертаючись до підлеглих. — Викликайте до себе всіх причетних до оформлення субсидій у містах і районах і ставте завдання. Документи у заявників прийматимуть і не повертатимуть, навіть якщо під час першого розгляду людині не належить субсидія. Ці документи накопичуватимуться і потім можуть бути використані для автоматичного нарахування у майбутньому».
За словами начальника обласного управління праці і соціального захисту Любові Яковлєвої, якщо всі потенційні отримувачі субсидій звернуться по допомогу, існуючі районні та міські управління не витримають. Тому на місцях подумують про виділення спеціальних приміщень для роботи з громадянами — наприклад, у ЖЕКах чи селищних радах. Крім того, потрібні додаткові фахівці. Наступного тижня відкриються курси навчання безробітних, яких залучатимуть для приймання документів у населення. А в Макіївці, приміром, укладають договори із колишніми працівниками «соцзабезів», посилюючи досвідченими кадрами відділи із оформлення субсидій.