Чи потрібно переходити нашій країні до другого рівня накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування? Відповідь на це питання шукали народні депутати, урядовці та експерти на вчорашньому засіданні «круглого столу». Його організатором виступив Комітет Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності.

Голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич переконаний: спочатку треба визначити — хто є суб’єктом адміністрування пенсійної реформи в країні та хто з урядовців відповідальний за це. «У жодній країні, яка запроваджувала у себе другий рівень накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, відповідальним за пенсійне реформування був економічний блок, зокрема, Міністерства фінансів та економіки», — зазначив він.
Щоправда, багато провалів провадження другого рівня в інших державах нині пов’язано з фінансово-економічною кризою. А в деяких країнах, наприклад, Польщі, Естонії, пенсійна реформа взагалі зупинилась. «Тому це потрібно враховувати та мати варіант для провадження національного плану дій по пенсійній реформі», — зауважив Валерій Сушкевич. 
А перший заступник голови профільного комітету Петро Цибенко переконаний, що головний напрямок пенсійної реформи — докорінні зміни в економіці. «На жаль, людство не віднайшло пенсійного закону, який би працював у відриві від економіки», — наголосив він.
Народний обранець переконаний: треба переходити до другого рівня накопичувальної системи.
Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко також вважає, що треба проводити пенсійну реформу. І уряд вже готовий до перших кроків. Варто, за його словами, обмежити максимальний рівень пенсій, а також передбачити стимул для праці. «Думаю, що певні стимули будуть у Податковому кодексі», — зазначив Сергій Тігіпко.