У дитячих лікарнях столиці на харчування однієї дитини на добу виділяється... дві гривні сімдесят копійок. А ви зможете за такі копійки нагодувати малюка? Учора на засіданні Київради місцева влада вирішила виділити на сферу охорони здоров’я додатково 34 млн. гривень. Вони, за словами заступника міського голови Руслана Крамаренка, підуть на підготовку до осінньо-зимового періоду, купівлю ліків і харчування у медзакладах. Інакше кажучи, столичні депутати намагаються повернути у лікарняні меню «делікатеси»: м’ясо та молочні продукти. Планується, що вже найближчим часом пацієнт з’їдатиме в день аж 12 гривень! А це, кажуть самі чиновники, майже у вісім разів більше, ніж виділяється на раціон одного хворого нині.
І якщо такий «голодомор» відбувається у лікарнях Києва, то що говорити про регіони...
У редакцію звернулася Олена, мама 3-річного малюка. Ось уже майже сім днів її хлопчик лежить в одному з відділень дитячої міської клінічної лікарні №4 м. Києва. Весь цей час мама розривається між лікарнею та домівкою. Адже у їдальні — порожньо, і їй самій треба готувати своїй дитині їсти. Чоловіка в Олени немає, а бабуся впоратися із цим завданням не в силах. У лікарні ж хоч і годують три рази на день, але, каже схвильована мама, наїстися «цим» не можна. — З харчуванням тут просто завальна ситуація. Дають якісь каші на воді й супи, зафарбовані манкою. Це ненормальний раціон для дитини, якій потрібні сили для одужання. Тому доводиться щодня з лікарні тікати, щоб щось нормальне приготувати, — скаржиться Олена. «Голос України» вирішив перевірити слова мами. Але відверто поговорити з журналістом батьки маленьких пацієнтів відмовилися. Зізналися, що бояться. Мовляв, чи покращає харчування — не факт. А от те, що ставлення до них та їхніх чад може змінитися на гірше — доволі ймовірно. — Головне, щоб лікували добре, — кажуть мами, а про все інше — мовчать, як партизани. Зрозумівши свою тактичну помилку, через день їду, озброївшись спеціально придуманою легендою. Мовляв, днями дитину знайомих збираються класти в одне з відділень. І мене попросили дізнатися, як тут з умовами, а головне — з харчуванням. Цього разу мами розговорилися від душі: 
— Харчування тут — ніяке. Готуйтеся до того, що доведеться регулярно передачки комусь носити. Ні м’яса, ні фруктів, ні овочів ми тут не бачили, — каже одна. — Так от ми, наприклад, ранком їмо їхню манку, а в обід і ввечері просимо тата чи бабусю принести м’яска трошечки, і з їхньою кашею їмо, — продовжує інша. — За великим рахунком, хорошим харчуванням вони ніколи не славилися. Я тут зі старшим сином лежала десь три роки тому. Так картина була така само: порожній суп, каші на воді, — розповідає «найдосвідченіша» мама. Ми дізналися, чому дітям видають напівпорожні тарілки: зараз на харчування одного маленького пацієнта в цій лікарні виділяють усього 2 гривні 70 копійок (!) на день. Взагалі дивно, як виходить хоча б кашами дітей годувати за ці гроші! Із проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до головного лікаря закладу Раїси Михайлівни Сміхульскої. Як з’ясувалося, медики не менше за мам стурбовані катастрофічною ситуацією, що склалася з харчуванням у лікарні. Найчастіше догодовують своїх маленьких пацієнтів зі своєї кишені.
— Так, це правда, нам виділяють менше трьох гривень на харчування однієї дитини на день, — каже Раїса Сміхульска й на питання про те, чи входить у денний раціон м’ясо, молочні продукти та овочі, прямо відповідає: — Ні. М’ясо точно не входить. Овочі окремо теж не подають. Їх використовують якщо суп, приміром, готують. В основному у нас дають каші, супи... і це, практично, все. Найважчі часи почалися цього року. Ціни, розповідає головний лікар, на продукти піднялися, а грошей більше виділяти не стали: «От і виходить, що на ту само суму тепер менше виходить продуктів купити». Про обіцяні додаткові кошти з міськбюджету Раїса Іванівна ще не чула. Але такого рішення чекає як манни небесної. «Це просто необхідно. У нас же є різні пацієнти. Добре, коли у дитини є батьки, і вони можуть їй принести з дому поїсти. Але у нас є й «підкидні» діти. І ми самі для них докуповуємо продукти. Це ж теж малюки, і вони теж їсти хочуть, — ділиться Раїса Іванівна — Все-таки діти у нас перебувають цілодобово. І годувати їх потрібно так, як належить. На школу, для порівняння, виділяють щонайменше десять гривень. І то всі кажуть, що мало. А подумайте: що можна на 2 або навіть на 4 гривні купити, щоб нагодувати дитину?». Чесно кажучи, відповіді на це питання ми не знайшли. Зайшовши до магазину і побачивши цінники на молоко, масло, фрукти й т. д., не розумієш, хто й чим думав, коли вирішував, що 2 грн. 70 коп. вистачить, щоб нагодувати хвору дитину. Щоправда, може, цей «хтось» просто був прибічником ідеї про лікувальні властивості голодування?
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.