Футбол. Сьогодні українське тріо — «Динамо», «Карпати» і «Металіст» — починає виступи в груповому турнірі Ліги Європи. Перший суперник киян, якого вони прийматимуть на стадіоні імені Валерія Лобановського, білоруський клуб БАТЕ з міста Борисова. Цей колектив не приховує честолюбних планів вийти до плей-оф. А першим кроком до досягнення мети має стати перемога у столиці України.
— До Києва ми прибули за перемогою, хоча в принципі влаштує й нічия, — заявив 33-річний тренер БАТЕ Віктор Гончаренко. — Поясню, чому: у нас досить кваліфікована команда. А ще мої підопічні набули чималий досвід, виступаючи в єврокубках. Одне слово, нас уже нічим не здивуєш і не налякаєш. Зважаючи на це, й ведемо мову про вихід до наступного раунду турніру. Зрозуміло, що у «Динамо», АЗ і «Шерифа» такі само плани. Та для нашої команди справді наспів час домагатися вагомого результату на євроарені.
До слів молодого тренера варто додати, що шестеро футболістів БАТЕ (воротар Сергій Веремко, оборонці — Олександр Юревич, Ігор Шитов, Сергій Сосновський, Максим Бордачов і нападник Віталій Родіонов) виступають у національній збірній Білорусі. Вона, як відомо, на старті відбірного циклу Євро-2012 виграла в Парижі у команди Франції (1:0) і вдома зіграла внічию (0:0) з Румунією. І тепер разом із Албанією лідирує у своїй групі. Щоправда, це лише початок, але факт залишається фактом. І додає авторитету команді з Борисова.
Немає сумніву, що й динамівці постараються почати змагання на хвилі успіху. Їхній міжнародний рейтинг і авторитет значно вищий, ніж у БАТЕ. Але багаторазові чемпіони України намагаються не думати про це. Навпаки, вони налаштовуються на зустріч якнайсерйознішим чином. Хоча у них є певні кадрові проблеми. Через травми і хвороби сьогодні не зможуть вийти на поле Андрій Шевченко, Данило Сілва, Горан Попов, Роман Зозуля і Факундо Бертольо. Були певні проблеми зі здоров’ям у Романа Єременка та Бадра Ель-Каддурі.
Нарешті, про арбітраж київського поєдинку. Його обслуговуватиме рефері зі Швеції Маркус Стрембергссон.
Підемо далі. Львів’яни прийматимуть «Боруссію» з Дортмунда. Це одна із найзнаменитіших команд Бундесліги, котру очолює 43-річний Юрген Норберт Клопп. Його не без підстав вважають одним із найперспективніших футбольних тренерів Німеччини. І гравці в його команді зібралися вправні, майстри найвищого гатунку. Отже, «Карпатам» буде не просто. Але, можливо, саме авторитет суперника змусить львів’ян зібратися як слід і зіграти грамотно й успішно.
«Боруссію» на стадіоні «Україна» підтримуватиме 700 її прихильників, котрі прибули до Львова автобусами. Фанати дортмундського клубу вважаються найкращими в Німеччині. На матчі Бундесліги на «Вестфаленштадіоні» в середньому приходить 70 тисяч уболівальників. Окрім того, дортмундська «Боруссія» — європейський рекордсмен за кількістю проданих сезонних абонементів. Судитиме матч у Львові швейцарська бригада арбітрів на чолі з Клаудіо Чіркетта.
А от «Металіст» зіграє на виїзді з угорським «Дебреценом», котрий прийматиме харків’ян в Будапешті, на стадіоні «Ференц Пушкаш». Клас підопічних Мирона Маркевича, зрозуміло, вищий. Однак і «Дебрецен» має свої козирі і намагатиметься ними скористатися. Та й підтримка трибун важить багато. Тому футболістам «Металіста» варто бути особливо зібраними. І нехай удача буде їхнім союзником. Будапештський поєдинок проведе рефері з Македонії Олександр Ставрєв.
Звичайно, всі ми гаряче вболіватимемо за наші клуби і сподіватимемося на їхню успішну гру. Тож побажаємо їм не засидітися на старті.