Захист житлово-майнових прав сиріт є сьогодні найболючішою проблемою для вихованців прийомних сімей та будинків сімейного типу. Такого висновку дійшли експерти під час анкетування прийомних батьків, батьків-опікунів, усиновителів, проведеного громадською організацією «Об’єднання сиріт міста Тернополя».
Щоб допомогти розв’язати проблему, об’єднання спільно з обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді започаткувало своєрідні курси. Протягом тижня прийомних батьків ознайомлять з правовими аспектами проблеми, розкажуть, як вирішується це питання в окремих сім’ях. Скажімо, родина Жолобчуків з села Більче Золоте Борщівського району, де виховується шестеро сиріт, уже придбала для кожної дитини будинок у селі. Щоб у майбутньому вони могли розпочати доросле, самостійне життя. Є такі приклади і в інших районах. Голова правління «Об’єднання сиріт міста Тернополя», сам колишній сирота Андрій Сигарьов, наголошує: щоб такі діти змогли адаптуватися у дорослому житті, їм потрібна допомога. Передовсім — у забезпеченні власним житлом.
Розроблений Сигарьовим проект здійснюватиметься за фінансової підтримки фондів «Відродження», «Східна Європа» та інших. Паралельно він розробляє нові проекти, спрямовані на допомогу дітям-сиротам.