Федерація профспілок України бере активну участь у законотворчому процесі. Про це на науково-практичній конференції «Профспілковий рух: досягнення та проблеми», присвяченій 20-й річниці утворення ФПУ, розповів її голова, народний депутат Василь Хара. «У нас є можливість напряму вносити свої пропозиції і брати участь в обговоренні законів», — наголосив парламентарій. Особлива увага — питанням охорони праці.
Нагадаємо, 6 жовтня 1990 року створили Федерацію незалежних профспілок України. Прийняту з’їздом декларацію про утворення ФНПУ підписали представники 25 всеукраїнських профспілок, 24 обласних об’єднань та Київського міського об’єднання профспілок. Утворене об’єднання оголосило про свою незалежність від державних органів та будь-яких політичних партій і рухів. А на ІІ позачерговому з’їзді ФНПУ, який відбувся у листопаді 1992 року, прийняли рішення про перейменування об’єднання у Федерацію профспілок України, а також затвердили новий Статут та перший політичний документ профспілкового руху в нових умовах — програму ФПУ.
За роки свого існування, сказав Василь Хара, ФПУ сформувала стратегічні й тактичні завдання та затвердилася як найвпливовіше та наймасовіше об’єднання в країні.
Він розповів, що з 2009 року відкрита телефонна «гаряча лінія». За цей період надійшло більше 700 дзвінків, які стосуються масових звільнень, заборгованості у зарплаті, введення неповного робочого дня тощо. Крім того, представники ФПУ зустрічаються з керівництвом держави. «На початку вересня я зустрічався з Президентом Віктором Януковичем і Прем`єр-міністром Миколою Азаровим. Ми обговорювали найактуальніші економічні проблеми. А нещодавно відбулася зустріч з віце-прем`єр-міністром Сергієм Тігіпком, на якій обговорювалися досить болючі питання для України — підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та соціальний захист населення», — розповів голова ФПУ.
Василь Хара підкреслив, що основними завданнями федерації є захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок, посилення впливу на політичне життя і формування громадянського суспільства тощо.
А народний депутат Олександр Стоян, який протягом 12 років очолював ФПУ, вважає: для того, щоб ФПУ була потужною та сильною, їй треба шукати політичного партнера. Як це робиться в розвинених країнах.
«Нам не треба закривати очі на заборгованість у зарплаті. Не діє єдина тарифна сітка в тому обсязі, в якому є, викликає нарікання пенсійна реформа, підвищення тарифів на ЖКП», — сказав парламентарій.