Учора завершився візит Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва в Київ. Тема співробітництва в енергетичному секторі стала однією з центральних під час його переговорів з Президентом України Віктором Януковичем. Зокрема, президенти мають намір сприяти збільшенню транзиту казахської нафти через Україну. Про цю та інші домовленості журналісти довідалися на спільній прес-конференції у вівторок у Києві.

«Ми домовилися, що на обсяг порядку 8 млн. тонн збільшимо транзит нафти через Україну, певна частина якого, що необхідна українським нафтопереробним заводам, може використовуватися ними відповідно до окремого договору», — зазначив глава української держави.

Назарбаєв і Янукович також допускають поставки казахської нафти на українські нафтопереробні заводи. «Поки що йдеться про поставки через Україну як транзитну державу й на нафтопереробні заводи», — сказав Нурсултан Назарбаєв.

Крім домовленості про транзит нафти обговорювалися перспективи поставок через Україну казахського газу й можливість участі українських компаній у видобутку нафти в Казахстані. У свою чергу, Янукович підкреслив, що Україна зацікавлена в розвитку співробітництва з Казахстаном в енергосекторі. Зокрема, Київ має намір стати партнером Астани та Москви в створенні спільного підприємства з виробництва ядерного палива. За словами українського Президента, цей проект вигідний для трьох країн, і Україна має намір сприяти його реалізації, у тому числі й на своїй території.

Віктор Янукович також вважає за доцільне відновити низку спільних з Казахстаном досліджень у космічній сфері й бачить для цього певні можливості. У свою чергу Назарбаєв зазначив, що космодром «Байконур» буде стартовим майданчиком для ракетоносіїв «Дніпро» і «Зеніт».

Продовжити переговори два лідери зможуть уже дуже скоро. У грудні в Астані Президент України візьме участь у саміті ОБСЄ, запрошення на який він одержав від свого казахстанського колеги. При цьому Віктор Янукович підкреслив, що Україні буде цікавий досвід головування Казахстану в цій організації, насамперед, у питаннях урегулювання «заморожених конфліктів». Крім того, Президент розраховує, що в 2013 році Казахстан підтримає головування України в ОБСЄ.

Багато цікавих фактів з приводу транзиту нафти було озвучено на українсько-казахському бізнес-форумі, що відбувся вчора. З’ясувалося, що Україна втратила в 2010 році близько 2,5 млн. т транзиту казахської нафти. Саме такий обсяг з початку року Казахстан направив через Польщу у зв’язку з підвищенням тарифів «Укртранснафтою». Про це повідомив журналістам керуючий директор АТ «НК «Казмунайгаз» Нуртас Шманов.

За словами Шманова, тариф на транзит нафти через Україну залишається непривабливим для казахстанських компаній. Він зазначив, що різниця в ставці при транспортуванні нафти до Адамової Застави (Польща) і до Будковців (Словаччина, через Україну) сягає 5,2 дол. на 1 т. «Для казахстанських компаній це додаткові витрати в 2 млрд. тенге (13,6 млн. дол.)», — сказав Н. Шманов...

Україна відстає від Казахстану за всіма показниками. Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабміну в середу, розповівши колегам про свої враження від зустрічі з Нурсултаном Назарбаєвим. Прем’єр вважає, що «не тільки Кабмін відповідає за стан справ у країні, а й всі політичні сили теж повинні зрозуміти, що в основі успіху країн, які досягли успіху, лежить політична стабільність». «Тому ми повинні об’єднати свої зусилля», — додав він.