Сьогодні депутати Київради, швидше за все, проголосують за прийняття концепції стратегічного розвитку столиці до 2025 року. Отже, буде й новий генплан міста. Про те, чого чекати киянам, і чи зміниться містобудівна політика, напередодні закликали поговорити чиновників і лідерів громадських організацій. Та тільки діалог не вдався. Можновладці часу на зустріч не знайшли. А от ті, хто прийшов, мовчати не стали. Лейтмотив усіх наступних виступів був приблизно один — нічого доброго чекати не варто. Прийнята за основу концепція має багато недоробок, — стверджує Сергій Дюжев, співавтор чинного нині генплану Києва:

— Експертиза цієї роботи, виконана нашим провідним проектним інститутом, містила багато серйозних зауважень. І загалом передбачалося доопрацювання концепції. Але її вирішили все-таки взяти за основу, а доопрацювати, як то кажуть, по ходу. Вийде це чи ні — питання. Більше того, за словами пана Дюжева, цей генплан є досить проблемним. Крім низького рівня наукової обґрунтованості й технологічності, є ще й морально-етична проблема.

— Попередня адміністрація міста затівала цю концепцію для того, щоб надати легітимності своїм масовим порушенням. Всі їхні рішення, а це приблизно 1000 га зелених територій, парків, скверів, заповідних територій, внесені в концепцію як такі, що вже існують. Простіше кажучи, на місці цих парків, територій охоронних зон уже показано забудови, які здійснять у найближчі роки. Як тільки це почне реалізовуватися — в місті загостриться соціальне протистояння.

А от член президентської ради Національного союзу архітекторів України Віктор Глєба стверджує, що проблема не так у концепції, як у відсутності грамотної містобудівної політики. 

— Генеральний план — це інструмент державної політики в руках органу містобудування. Хоч який цей інструмент — хороший чи поганий, але якщо орган містобудування млявий, якщо там немає фахівців, то про яку діяльність ми говоримо. А містобудівна політика останніх років — це був злочин, що зараз хочуть узаконити.

Але, хоч як це парадоксально, всупереч усьому сказаному в тому, що концепція буде прийнята, Віктор Глєба не сумнівається. «І насправді, це найдивніше. Усі цю концепцію критикують, про її незаконність стільки вже було сказано. А проте завтра її, швидше за все, затвердять». У такому разі, мовляв, за збереження міста повинні боротися самі кияни. «Київ руйнується. Буферна зона Софії Київської зараз — як ковдра з клаптиків. В останні роки під забудову було передано майже 30 ділянок. Ми закликаємо всіх: давайте повернемо Києву звання найзеленішої столиці Європи. А будівельних потвор столиці вже вистачить», — каже представник ініціативи «Кияни проти руйнування Києва» Ірина Нікіфорова.