Учора у Києві міністр оборони України Михайло Єжель та Державний міністр оборони Бразилії Нельсон Азаведо Жобінь підписали міжурядову угоду про співробітництво в оборонній сфері. Також урядовці відвідали державне підприємство Міністерства оборони України «Центральний проектний інститут», де відбулася презентація проекту ракетно-космічного наземного комплексу «Циклон-4». Сьогодні і завтра представники бразильської військової делегації планують відвідати підприємства оборонно-промислового комплексу України.
Співробітництво між українським та бразильським оборонними відомствами почалося у жовтні 2004 року, коли підприємство «Центральний проектний інститут» стало переможцем конкурсу і було визначено розробником вихідних проектних даних і об’ємно-планувальних рішень по спорудах наземного комплексу космічного ракетного комплексу «Циклон-4» у бразильському штаті Алкантара.
У 2005—2006 роках «Центральний проектний інститут» та КБ «Південне» розробили Передпроектні пропозиції щодо добору майданчиків для розміщення наземного комплексу космічного ракетного комплексу «Циклон-4», проведення інженерних вишукувань і проектування будівельних споруд майбутнього космодрому. Навесні 2009 року в рамках спільного українсько-бразильського проекту «Алкантара Циклон Спейс» українські фахівці успішно провели перший етап рекогносцирувальних робіт на майбутньому космодромі у штаті Алкантара, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.