Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся із Президентом Республіки Казахстан Нурсултаном Назарбаєвим.
Як повідомили у прес-службі Верховної Ради, під час зустрічі учасники обговорили нинішній стан та перспективи економічного, міжнародного та гуманітарного співробітництва між Україною та Республікою Казахстан.
Головною метою свого візиту Президент Республіки Казахстан назвав поглиблення економічних відносин та збільшення товарообігу між Україною та Казахстаном у декілька разів. Обсяг товарообігу, який за останні три роки становив 3,5 мільярда доларів, Н. Назарбаєв вважає недостатнім.
За його словами, основними сферами співробітництва двох країн є сільськогосподарське машинобудування, аграрний сектор, переробна промисловість, будівництво, енергетика, космічні дослідження, а також транспортні зв’язки. Н. Назарбаєв повідомив про новий план дій Україна—Казахстан на 2010—2011 роки, узгоджений на найвищому рівні, щодо участі українських компаній у програмі індустріального розвитку Республіки Казахстан до 2020 року.
Президент Республіки Казахстан наголосив, що «для реалізації окреслених планів необхідне їх підтвердження повноцінною договірно-правовою базою». Для цього, за його словами, парламенти обох країн повинні тісніше співпрацювати як на рівні окремих депутатів, так і на рівні міжпарламентських груп. Він також висловився за посилення інтеграції країн колишнього СРСР та за розширення числа учасників Єдиного економічного простору.
Голова Верховної Ради запевнив, що парламент України, зі свого боку, «виконає невідкладну роботу та прийме необхідні рішення, особливо з огляду на те, що при всій строкатості депутатського корпусу відносини з Казахстаном ніколи не викликали жодних нарікань». Він підтримав пропозицію Н. Назарбаєва покращити співпрацю на рівні парламентів обох країн та запропонував провести міжпарламентські зустрічі на вищому рівні.
В. Литвин високо оцінив значення візиту Президента Республіки Казахстан до України і підкреслив, що для нас важливий досвід Казахстану, особливо через те, що «в цій країні зберегли мир, стабільність, а головне — стабільність  динаміки у процесі радикальних реформ». Це, за його словами, «важливо не лише на теренах пострадянського простору, а й в умовах глобалізації світу, який стає все більш жорстким та конкурентним, в умовах, коли людство стоїть перед вибором нових правил співіснування».
Керівник парламенту підкреслив подібність завдань, які стоять перед Україною та Казахстаном, та висловив сподівання, що наша країна має можливість «перейти в нову якість». «Усі важливі економічні проекти, які заплановані, дозволять активізувати нашу економіку і наше життя», — сказав Голова Верховної Ради. — Нинішній візит дасть новий імпульс нашому співробітництву, новий поштовх, що позитивно впливатиме не тільки на двосторонні відносини».
В. Литвин також підкреслив важливість співпраці обох країн у гуманітарній сфері. Зокрема, він подякував керівництву Казахстану за підготовку до святкування 200-річчя з дня народження Т. Шевченка, наголосивши на необхідності зробити все, щоб ця подія мала міжнародний масштаб.