Комітет ВР з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту ухвалити за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про державне регулювання виробництва та реалізації цукру» (щодо декларування залишків цукру). Законопроектом (реєстр. № 6380) пропонується включити до чинного закону поняття «декларування залишків цукру», тобто надання суб’єктами підприємницької діяльності декларації про наявні обсяги цукру, який є в їхній власності.
На засіданні комітету зазначалося, що протягом останніх років на внутрішньому ринку спостерігаються значні коливання цін на цукор, що негативно впливає на інфляційні процеси та призводить до додаткових витрат населення при купівлі цього соціально важливого товару. На думку народних депутатів, одним із чинників, які впливають на нестабільність цінової ситуації на ринку цукру, є відсутність достовірної інформації щодо наявних залишків цукру, що гальмує оперативне ухвалення рішень державними органами щодо ефективного регулювання цього ринку. Крім того, «відсутність такої інформації є приводом до різного роду спекуляцій, які час від часу з’являються в засобах масової інформації, щодо можливого дефіциту цукру, що призводить до необґрунтованого зростання цін», — зазначалося під час обговорення законопроекту.
Як наголосили народні депутати, декларування планується визнати обов’язковим для всіх суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форми власності. За словами законодавців, порядок декларування залишків цукру визначатиметься Кабінетом Міністрів. Крім цього, зазначили члени комітету, відомості про суб’єктів підприємницької діяльності та обсяги цукру, зазначені в декларації, мають бути конфіденційною інформацією, а суб’єкти підприємницької діяльності — нести відповідальність за повноту і достовірність даних, зазначених у декларації.
Законопроектом передбачено, що у разі неподання або несвоєчасного подання декларації про обсяг цукру, що перебуває у власності суб’єкта підприємницької діяльності, чи включення до декларації неповних або недостовірних даних з суб’єкта підприємницької діяльності стягуватиметься штраф у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.