Слідство Генпрокуратури України встановило, що наказ про вбивство опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе віддав колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, повідомляє «Українська правда» з посиланням на власні джерела. Про це йдеться в постанові про притягнення до кримінальної відповідальності колишнього генерала МВС Олексія Пукача, який керував групою високопоставлених міліціонерів, котрі скоїли вбивство.
У документі дії колишнього міністра описано так: «... Приблизно 13—14 вересня 2000 року в своєму службовому кабінеті в місті Києві по вулиці Богомольця, 10 міністр внутрішніх справ Кравченко Ю. Ф. усно віддав начальникові ГУКП МВС України Пукачу О. П. явно злочинний наказ — убити журналіста Гонгадзе Г. Р. для припинення в такий спосіб журналістської діяльності».
Далі сказано, що Пукач наказ виконав, діючи «з особистої зацікавленості й кар’єрних спонукань, не бажаючи ускладнювати відносини з керівником МВС України, а також розраховуючи на прихильність Кравченка Ю. Ф. і підвищення по службі й спеціального звання працівника міліції».
В остаточній редакції постанови про притягнення Пукача як обвинувачуваного йому пред’явлено обвинувачення з низки статей чинного Кримінального кодексу, а також кодексу в редакції 1960 року. Зокрема, його обвинувачують у перевищенні повноважень і навмисному вбивстві за обтяжливих обставин. Максимальна санкція, передбачена цими статтями — довічне ув’язнення.
Єдиним замовником і підбурювачем убивства Георгія Гонгадзе є тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, підтверджують усю вищевикладену інформацію в прес-службі Генеральної прокуратури. «Оскільки він уже на сьогодні мертвий, отже, щодо нього буде припинено судовий розгляд у зв’язку з його смертю», — заявив прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко, коментуючи результати досудового слідства.
«Можливо, під час суду буде встановлено нові факти. Можливо, встановлені нові факти вплинуть на рішення суду», — заявив Бойченко.
Крім того, прес-служба Генпрокуратури опублікувала офіційне повідомлення про те, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням Олексія Пукача в убивстві Гонгадзе завершується.
«З 15 вересня цього року мати загиблого журналіста, дружина та їхній адвокат можуть почати ознайомлення з матеріалами справи», — йдеться в повідомленні.
Водночас представник удови Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко припускає, що потерпілі в справі проситимуть суд відправити справу на дорозслідування. «Зважаючи на те, що обсяг матеріалів справи великий, для їхнього вивчення буде потрібно декілька місяців, після чого ми зможемо зробити висновки про повноту слідства», — сказала Теличенко. Після того, як матеріали справи вивчать потерпілі, ознайомлення з документами зможе розпочати Пукач.
До передачі справи до суду слідство має підготувати обвинувальний висновок.
Нагадаємо, трьох спільників Пукача, які безпосередньо брали участь в убивстві журналіста, уже засуджено, й вони відбувають тривалі строки ув’язнення. Водночас Кравченка, якого слідство запідозрило у розміщенні замовлення на вбивство, 2005 року було знайдено мертвим на власній дачі. За офіційною версією, він покінчив життя самогубством, двічі вистріливши собі в голову. Це сталося того дня, коли він мав піти на допит у справі Гонгадзе до Генпрокуратури.
Також відомо, що в передсмертній записці він написав, що не винен у смерті журналіста й став жертвою політичних інтриг.
Як відомо, Георгія Гонгадзе було вбито восени 2000 року. Його обезголовлене тіло було знайдено в лісі недалеко від Києва. Після того, як в 2009 році оперативникам удалося затримати Пукача, колишній генерал МВС показав місце, де була закопана голова журналіста.