Упродовж двох років «Голос України» без будь-якого результату пише про зловживання чиновників у сфері незаконної забудови зелених зон міста
Ці два листи надійшли до редакції майже водночас. Наш читач В. П. Вишня запитує: «Який сенс мають ваші критичні виступи, якщо газета не добивається реакції на них можновладців? Складається враження, що чиновники, керівники органів правопорядку та прокуратури, над журналістами не лише насміхаються, а й зневажають їх».
На початку другого звернення, під яким підписалося 200 киян — читачів нашої газети, вказано, куди ще воно було надіслане: Президенту України, Прем’єр-міністру, Генеральному прокурору, голові Державного комітету України із земельних ресурсів, голові Державного комітету з водного господарства, керівнику СБУ, прокурору Київської природоохоронної прокуратури, главі Дніпровської районної у Києві державної адміністрації. Заявники вимагають зупинити незаконне захоплення земель оздоровчого призначення столичного Гідропарку.
Після нас — хоч потоп?
Ця тема — грубого порушення природоохоронного законодавства у Гідропарку та інших зелених зонах міста — постійно ведеться на сторінках «Голосу України». Щоразу редакція зверталася до органів державної влади, Генеральної прокуратури, прокуратури Києва, а також безпосередньо до її очільників із вимогою втрутитися, припинити беззаконня. Ми запитували: «Чому вони допустили вирубування лісу в Дарниці, забудову капітальними спорудами парків, газонів, скверів і навіть територій, де розташовані так звані червоні лінії — комунікації вздовж маршрутів підземки, та про МАФи, які заполонили мало не кожен сантиметр землі на зупинках громадського транспорту?» та просили втрутитися.
Спочатку редакція отримувала листи-відписки, в яких цілком серйозні й відповідальні особи — начальники, їхні заступники, керівники управлінь і департаментів, прокурори писали нам про бузину на городі й про дядька в Києві, про що ми повідомляли читачам. Після чого ця категорія керівників узагалі перестала реагувати на запити редакції. Усупереч закону про інформацію, яка зобов’язує їх це робити. Втім, той само закон не передбачає будь-яких санкцій проти тих, хто його порушує....
Будемо розважатися...
Забудова Гідропарку — окрема тема. Парк і узбережжя Дніпра спотворені нелегальними МАФами, будками, халабудами, «точками» громадського харчування сумнівного штибу, а також капітальними спорудами. Все це робиться за мовчазної згоди влади. Втім, коли я сказала про мовчазну згоду одному з громадських активістів, які захищають зелений Київ, то він лише посміявся над моєю наївністю: усі ці великі й малі «наливайки» належать київським можновладцям.
Автори листа до редакції повідомили, що наприкінці травня на пляжі «Молодіжний» — за 20 метрів від води розпочалося будівництво чергового розважального центру. Тут з’явилася об’ява, що КП «Плесо» здійснює програму благоустрою зони відпочинку «Молодіжний» зі зведенням адміністративного та господарського приміщення. Насправді, пишуть вони, сталося рейдерське захоплення пляжу.
Я побувала в цьому «розважальному» центрі: нахабності наших скоробагатьків немає меж! Вони захопили найупорядкованіший шматок «Молодіжного», накривши пісок пляжу дерев’яним настилом і влаштувавши місце для дискотеки. Оберігають його височенний паркан і хлопці-охоронці. Тим часом автори листа до редакції пишуть, що тодішній заступник голови КМДА, а нині його радник Ігор Добруцький, якого вони запросили на цей «об’єкт», запевнив, що про його спорудження він нічого не знає. Вони вимагають з’ясувати, хто з посадових осіб КМДА чи Київради уповноважив КП «Плесо» передавати в оренду землі оздоровчого призначення? Як і перегороджувати пляжі парканами, без будь-яких дозволів забудовувати парк і береги Дніпра?
Чому мовчить прокуратура
На початку цієї кореспонденції я перерахувала всі інстанції, куди наші читачі звернулися з таким само листом, вимагаючи їх втрутитися. Лист датований 16 липня. Втрутилися: я була в «розважальному» центрі ввечері кілька днів тому: навколишні дерева здригалися від техно-музики. Дискотека...
Тим часом Ігор Добруцький нещодавно оприлюднив інформацію, що столична влада має намір до Євро-2012 повністю видозмінити Гідропарк: він перетвориться на... розважальний центр просто неба! Пан Добруцький повідомив, що такі плани обговорюються в КМДА, а реалізовуватимуться невдовзі на кошти інвесторів. «Головне, що приберемо «наливайки», через які Гідропарк став чи не найбільш кримінальним місцем у місті», — сказав Добруцький.
Як то кажуть, боронь боже від такого благодіяння інвесторів і КМДА! Неважко передбачити, що буде далі: «наливайки» правдами-неправдами залишаться, Гідропарк забудують, а киянам залишиться ще менше місця для відпочинку без грошей. Утім, що заважає КМДА й без спорудження аквапарку прибрати «наливайки»? З другого боку, Гідропарк є рекреаційною зоною і місцем відпочинку киян. Чому б КМДА не запитати в них самих, чи бажають вони ще одного «розважального центру»? І чому градоначальникам так кортить забудувати ще й цю, не таку вже велику зелену пляму, яка ще не зникла з обличчя міста?
І насамкінець запитання: чому мовчать правоохоронні органи, «зелена» прокуратура Києва, покриваючи зловмисників?
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.