Майже два роки Ніжин живе і працює без міського голови. У грудні 2008 р. керівника територіальної громади Михайла Приходька затримано як підозрюваного у вчиненні злочину. У постанові від 18 грудня про відсторонення обвинуваченого від посади зазначається: «У ході досудового слідства встановлено, що М. В. Приходько, працюючи міським головою м. Ніжина Чернігівської області, тобто будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, у 2008 році отримав від громадянина В. О. Макарука хабара у розмірі 59 тисяч 500 доларів США за виконання дій з використанням свого службового становища в інтересах третіх осіб».
Печерський районний суд м. Києва обрав міському голові запобіжний захід — тримання під вартою. Згодом Апеляційний суд м. Києва 16 квітня 2009 р. відмовив у поданні Генеральної прокуратури України щодо продовження строку тримання під вартою обвинуваченого. Нині він перебуває удома під підпискою про невиїзд.
Водночас 4 грудня 2009 р. М. Приходьку оголошено про закінчення досудового слідства, обвинуваченим та їхнім захисникам пред’явлено матеріали справи для ознайомлення. Відсторонений від посади міського голови до цього часу переглядає зібрані проти нього докази! Зрозуміло, він не поспішає, бо згідно з чинним законодавством не має часових обмежень для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи!
Звичайно, всі крапки над «і» має розставити суд: або підтвердити наявність злочину, або виправдати звинуваченого. Але... коли він відбудеться? Про це ніхто не знає.
А тим часом у Ніжині поширилась чутка про те, що М. Приходько йде кандидатом на міського голову від Партії регіонів. Про це нам розповіла депутат обласної ради Наталія Кучеровська. Справді, прийти до влади від правлячої партії сьогодні досить вигідно. Адже у разі реалізації такого задуму можна спрогнозувати майбутнє рішення суду. Та й чи дійде до нього?
Депутат міської ради від СПУ Анатолій Прокопець передав у корпункт копію звернення місцевих депутатів-регіоналів до голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександра Єфремова. У ньому вони висловлюють свою стурбованість тим, що обвинувачений «хабарник буде представляти партію на місцевих виборах!» Рядові партійці не впевнені, що після недавньої зміни керівного складу міської парторганізації Партії регіонів до їхньої думки прислухаються на партконференції.
У Ніжині ще офіційно не висунуто жодного кандидата на посаду міського голови, але фактично претенденти на високе крісло уже розпочали змагання за голоси виборців. У цьому суперництві помічені секретар міської ради Олег Баранков, керівник ТОВ «Творець» Віталій Кубрак, підприємець, учасник війни в Афганістані В’ячеслав Івашин, бізнесмен Валерій Толмачов, колишні військові Юрій Коростиленко, Віталій Шаповалов та інші.
Має намір боротися за крісло керівника територіальної громади депутат районної ради, підприємець Микола Донченко:
— Я провів масу судів з Приходьком за 15 років його головування. Не хочу, щоб він розбазарював міське майно за надані послуги у політичній підтримці.
Місцеві політологи прогнозують, що у місті обласного підпорядкування буде жорстка боротьба між мало не 30 учасниками виборчих перегонів, їхніх команд. Ясна річ, таке розпорошення голосів дуже вигідне для особи, яка з 1994 року має давніх прихильників, симпатиків, котрі не вірять у реальність висунутих звинувачень проти міського голови. Отож, можливо, що 31 жовтня незначна перевага буде на боці й М. Приходька. Але це, як прогнозує виконуючий обов’язки міського голови Олег Баранков, після двох років стабільності може знову привести до нагнітання пристрастей, конфронтації у місті. Адже політичну фігуру колишнього керівника багато ніжинців сприймають емоційно-негативно, вони будуть вдаватися до протестних акцій у разі повторного його приходу до влади.
Як запевнив заступник голови обласної організації Партії регіонів Володимир Вінниченко, регіонали не будуть висувати Приходька на посаду міського голови Ніжина.
— Але його, можливо, висунуть від іншої партії, — зазначив він.
В офісі обласної організації Народної партії повідомили, що М. Приходько цього року покинув її лави.
Як би там не було, інтрига з виборами, висуванням кандидатів на міського голови у Ніжині набуває обертів.
 
Чернігівська область.